Sâmbătă,  21 iunie 2014, la ora 8 si 4 minute, este momentul Solstiţiului de Vară, eveniment cosmic ce marcheaza începutul verii astronomice. Mâine va fi, aşadar,  cea mai lungă zi  a anului şi, fireşte, cea mai scurtă noapte a lui 2014.

Sărbătoarea internaţională a muzicii

    Pe lângă implicaţiile ştiinţifice ale evenimentului, cărora li se adaugă evocarea unor tradiţii şi superstiţii populare, să spunem artiştii francezi au lansat de ceva vreme o Sărbătoare a melosului, numită chiar aşa, „Fête de la Musique”, care an de an are tot mai mulţi fani.

    Inţiată în Hexagon în urmă cu trei decenii, Sărbătoarea Muzicii a  devenit în timp una dintre cele mai importante manifestări culturale ale francofoniei, fiind preluată şi de alte state.

    Aşa se face că în prezent pe data de 21 iunie, odată cu Solstiţiul de  Vară,  se vor organiza   în peste 100 de țări felurite manifestări artistice. Nici România nu face excepţie, iar  în municipiul de sub Tâmpa va avea loc o acţiune caritabilă mai aparte, despre care ne-a informat d-na Daniela  Moaşa, directoarea Alianţei Franceze Braşov, instituţie cu care cotidianul „Mesagerul de Covasna” are o bună colaborare.

Trubadururul latino-american de pe str. Republicii

   …Cine a trecut  până în urmă cu doi ani pe vestita stradă „Republicii” din central vehi al bătrânului burg transilvan l-a remarcat desigur pe trubadurul solitar cu aspect de bunic, care cânta acompaniat de o chitară „rece” melodii din folclorul sud-american.  Rezemat de un zid, având expuse  pe jos câteva CD-uri cu înregistrări proprii de vânzare şi o cutie pentru mici donaţii,  menestrelul cincuagenar, poate…sexagenar (?) constituia o prezenţă discretă, dar pitorească. Aidoma imaginii  similare pe care o poţi întâlni în mai toate oraşele turistice ale lumii, unde artişti ambulanţi îţi etalează talentul în aer liber doar pentru câţiva bănuţi.

  Personajul se numeşte Humberto Aguilar Alvarado, alias „trubadurul de pe Republicii”,  este chilian şi de pe un  deceniu locuieşte la Braşov, unde şi-a întemeiat şi o familie. Numai că din 2012 a dispărut din peisaj, în urma unui  accident vascular, ce i-a produs paralizia părţii drepte a corpului. Acum se află în perioada de recuperare, iar unii colegi profesionişti încearcă să-l ajute moral şi material, participând la un spectacol caritabil intitulat semnificativ „The Show Must Go On”, ce are loc sâmbătă, 21 iunie 2014, începând cu orele 20.00, în Aula Universităţii „Spiru Haret”  din  Braşov, strada Turnului nr. 7.

 Acţionând pentru o cauză nobilă

    Iniţiativa manifestării a aparţinut Asociaţiei Culturale „Museion”, care  împreună cu Alianţa Franceză Braşov au purces la realizarea acţiunii.  Amintita asociaţie a organizat şi alte evenimente interesante, fiind apreciată de iubitorii de frumos pentru strădaniile sale. A luat fiinţă în anul 2008 ca urmare a reunirii a cinci intelectuali  implicati în fenomenul cultural-artistic din România (o pianistă, o ziaristă, un actor şi doi istorici), ce şi-au propus să ofere publicului larg o alternativă la manifestările instituţiilor profesionale.

    În timp „Museion” a devenit un reper al calităţii demersului artistic, acţionând pentru  diversificarea ofertei culturale  în  zone cu potenţial turistic ridicat. Membrii asociaţiei pledează, dar şi organizează efectiv evenimente  reuşite, multe având şansa de a deveni tradiţionale şi reprezentative pentru comunitaţile locale, dornice  de a patrona  acte culturale de un înalt nivel.

   Iar atunci când se asociază cu instituţii prestigioase, cum este şi Alianţa Franceză, rezultatele nu pot fi decât izbutite.

Muzică, poezie, dans în beneficiul unui artist suferind

   Specatcolul de mâine  se derulează, aşadar,  sub genericul atât de expresiv, „Fête de la Musique”, şi e patronat astral de Solstiţiul de Vară. El reuneşte un mănunchi de  artişti ce performează în  diverse profiluri, oferindu-li-se spectatorilor (printre care poate vă număraţi şi dv, stimaţi covăsneni) momente diverse, de muzică, poezie şi dans. Vor răsuna acorduri de muzică  pop, folk, dance, rapp, dar  şi de folclor românesc şi internaţional, plus proiecţii multimedia.  Să-i amitim pe  protagoniştii  prezenţi în recital: George Grădinaru, Mircea Mickael Vanca, Ionica Erimia, Silvian Duică, Alma Teodora, grupul folk „Om Bun”, Bardocz Peter, Florentina Danu, C-Threex, Claudiu Palalae, Iulia Caraiman, Cezara Creţu, Andreea Jitea, Marian Duicu

       Intrarea la spectacol este permisă pe baza achiziţionării  unui CD  în valoare de 20 de lei, ce conţine muzica trubadurului chilian Humberto Aguilar Alvarado.

 „Române să fii bun!”

    …Iată că încă o dată semenii noştri, huliţi prin ţări străine,  îşi arată disponibilităţile lor sufleteşti, făcând un act nobil pentru un străin, gest care îi onorează. Felicitări organizatorilor, succes protagoniştilor şi însănătoşre grabnică menestrelului latino-braşovean!

   Şi aşa cum  se spune într-un colind, mereu „Române să fii bun!”

                                                                                                          Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail