Pe copil îl educă tot ce îl înconjoară: câmpul, pădurea, râul, marea, munţii… . Faceţi tot posibilul ca şi copiii dumneavoastră să iubească tot ce-i înconjoară, pentru că fără dragostea faţă de natură şi animale omul nu poate să simtă, din plin, ceea ce numim cu cel mai minunat dintre cuvinte- VIAŢA.”  C. Mihăescu

Pentru cei mici, şi nu numai, cartea naturii reprezintă unul dintre cele mai interesante şi provocatoare materiale de studiu. Din păcate, aceasta rămâne prea adesea departe de copii, cu atât mai mult cu cât asupra lor este exercitat un adevărat abuz al tehnologiei, care îi înstrăinează de natură, cea care ar constitui cel mai propice cadru pentru învăţare, descoperiri, explorare, experimente şi, mai presus de toate, pentru jocurile copilăriei.

Dacă ne-am lua, fiecare din noi, mai mult timp pentru a fi în mijlocul naturii, am ajunge să o cunoaştem mai bine, să o preţuim mai mult, să fim mai responsabili faţă de ea pentru că, îngrijind-o, avem grijă chiar de viaţa noastră şi a celor care vor veni după noi.

Pornind de la aceste deziderate, cadrele didactice din învăţământul preşcolar covăsnean, din Atelierele metodice 1 şi 2 zona Sf.Gheorghe, sub coordonarea inspectorului școlar pentru învăţământul preşcolar, Adriana Mihalache, au desfăşurat partea a doua a celei de-a VII-a ediţii a Concursului Judeţean de Creativitate Pedagogică – Pro Natura.

La activităţile derulate în cadrul Concursului au participat d-na Rădiţa Palela, inspector şcolar general adjunct şi d-na Marcela Ştefu, preşedinta Asociaţiei Pedagogilor Români.

Proiectul a fost finanţat de Consiliului Judeţean Covasna, în colaborare cu Asociaţia Pedagogilor Români şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna.

Evenimentul s-a derulat într-un cadru natural din Rezervaţia Naturală „Mestecănişul de la Reci”. Pe parcursul zilei s-a vizitat Rezervația Naturală de la Reci, sub îndrumarea unui reprezentant al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Covasna, a fost  prezentată recenzia cărţii „Şapte ani de creativitate”, care include articole pe teme ecologice realizate în aceşti ani de cadrele didactice din învăţământul preşcolar, s-au desfăşurat jocuri pe teme ecologice, au fost schimbate impresii despre modul în care ne putem desfăşura activităţile cu caracter ecologic la grupă şi în comunitate, despre cum putem promova comportamentele responsabile în ocrotirea mediului înconjurător şi conştientizarea generaţiei tinere asupra acestui aspect.

Preţuind natura, copiii vor deveni adulţi responsabili, capabili să protejeze şi să conserve mediul.

 D-na inspector școlar Adriana Mihalache a premiat cadrele didactice pentru activitatea, creativitatea şi devotamentul acestora în educarea copiilor în spiritul înţelegerii temei ecologice, subliniind că ”orice fiinţă are dreptul să trăiască într-un mediu sănătos, „cel ce rupe o floare deranjează o stea”,  nici un om nu este o insulă, noi toţi avem nevoie unii de alţii iar Terra este casa noastră”.

                                              Echipa de implementare a Proiectului

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail