Teatrul românesc Andrei Mureşanu (TAM) din Sfântu Gheorghe şi-a încheiat stagiunea de spectacole şi se pregăteşte să evacueze clădirea fostului cinematograf Arta care urmează să fie reabilitată şi modernizată.

Directorul instituţiei Dan Ţopa a declarat ieri, pentru AGERPRES, că până în toamnă va trebui să găsească un alt spaţiu în care teatrul să-şi desfăşoare activitatea, având în vedere că lucrările la sala „Arta” vor dura doi-trei ani.

O parte dintre decoruri vor fi depozitate în fosta clădire a Băncii Naţionale Române, aflată vis-a-vis de cinema, iar reprezentaţiile cele mai importante vor avea loc pe scena mare a Teatrului maghiar „Tamasi Aron”.

Dan Ţopa a mai spus că se gândeşte la un spaţiu alternativ, adică la crearea unei săli de spectacole, unde să poată fi amenajate şi cabine, magazii, etc.

„Ne gândim să construim un spaţiu de joc alternativ, o sală din containere (…) Să vă închipuiţi o sală cu pereţii făcuţi din containere, acoperită, izolată, încălzită, o concepţie modernă. De ce nu? Trebuie să jucăm, dacă nu găsim o soluţie o să jucăm foarte puţin”, a spus Dan Ţopa. El a menţionat că spaţiul Teatrului maghiar „Tamasi Aron” este prea mic pentru a fi împărţit cu încă o instituţie, aşa cum s-a întâmplat până la mutarea TAM în fostul cinematograf.

Costul spaţiului alternativ a fost estimat la circa 300.000 de lei, iar locul propus pentru amenajarea lui este Piaţa Euro din Sfântu Gheorghe.

Ţopa a mai spus că a căutat şi alte variante, cum ar fi spaţiile neutilizate ale Universităţii Babeş- Bolyai, Casa de cultură a sindicatelor din Sfântu Gheorghe sau câteva centrale termice dezafectate.

Primăria Sfântu Gheorghe va investi aproape un milion de euro pentru reabilitarea şi modernizarea fostului cinematograf „Arta”. Imobilul va fi recompartimentat astfel încât să poată găzdui o sală de spectacole şi repetiţii pentru TAM, spaţii administrative, precum şi două săli de cinema 3D cu 96, respectiv 81 de locuri.

Primarul Antal Arpad a declarat, pentru AGERPRES, că lucrările se vor finaliza în 2-3 ani dacă vor fi realizate exclusiv din bugetul local, dar termenul ar putea fi scurtat la un an dacă se vor găsi fonduri suplimentare.

Timp de aproape două decenii şi jumătate teatrul românesc din Sfântu Gheorghe a împărţit aceeaşi clădire cu teatrul maghiar „Tamasi Aron”, iar conducerea instituţiei şi-a manifestat în repetate rânduri dorinţa de a avea un sediu propriu.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail