Mâine, de la ora 19, în Sala Kamara a Teatrului Tamási Áron va avea loc o reprezentaţie cu supratitrare în limba română a spectacolului Profetul Ilia. Spectacolul a fost montat de regizorul László Bocsárdi, şi este unul dintre cele mai importante producţii ale teatrului, fiind recunoscut de public şi de breaslă, având un succes remarcabil în ţară şi peste hotare.

Piesa lui Tadeusz Słobodzianek, apărută în anul 1992 s-a inspirat din întâmplări reale. În anii 1910, Éliás Klimowicz, un ţăran din Belorusia porneşte într-un pelerinaj la „preotul minunat”, ca împreună cu el, prin rugăciuni să salveze sătenii de un tâlhar renumit. În timp ce Éliás îşi urmează drumul, tâlharul moare, iar acest eveniment e interpretat de ţărani ca fiind un miracol. Şi, pentru că în acele vremuri funcţionau mai multe „Maici” şi „Sfinţi Botezători” prin zonă, după cele întâmplate, şi Éliás va fi declarat sfânt, sub numele de Profetul Ilia. Încetul cu încetul se răspândeşte vestea că Ilia ar fi însuşi Isus Hristos, venit a doua oară pe pământ, şi de aceea un grup de săteni decid să-i dea „o mână de ajutor” la a doua mântuire. Împart între ei rolurile întâmplărilor biblice şi pornesc la crucificarea Profetului, ca să se mântuiască împreună cu El.

Traducătorul Pászt Patrícia scria: „Povestea nu este un tractat creştin, ci mai degrabă un tablou al tâmpeniei şi primitivităţii, o caricatură a stupidităţii şi agresiunii umane din zilele noastre. Totodată manifestul umanismului şi al bunului simţ împotriva prostiei, a manipulării şi a confuziei generale.”

Spectatorii vor vedea pe scenă pe Pálffy Tibor, Szalma Hajnalka, Kicsid Gizella, Gajzágó Zsuzsa, P. Magyarosi Imola, Erdei Gábor, Szakács László, Nagy Alfréd, Diószegi Attila, Márton Lóránt, Fazakas Misi, D. Albu Annamária, Pál Ferenczi Gyöngyi, Nemes Levente, Mátray László şi Nagy Lázár József. Colaboratorii regizorului Bocsárdi László au fost: Bartha József (scenografia şi costumele) şi Könczei Árpád (muzica).

Cu privire la numărul restrâns al locurilor, bilete se pot găsi în avans la Biroul de Evenimente Culturale din oraş. Cei interesaţi îşi pot rezerva locuri şi prin telefon, sunând la numerele 0267-312-104, 0745-589-214 sau 0728-083-336.

 Foto: Barabas Zsolt 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail