Comisia Europeană a reiterat ieri cererea adresată statelor membre ale UE de a lua măsuri pentru a crește vârsta de pensionare ca urmare a creșterii speranței de viață a populației europene, relatează agenția EFE.

„Comisia Europeană a publicat în luna februarie 2012 un document despre pensii, în care se solicita tuturor statelor să ajusteze vârsta de pensionare în concordanță cu speranța de viață”, a reamintit Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale.

„Având în vedere creșterea speranței de viață și problemele pe care îmbătrânirea populației le poate provoca în chestiuni precum capacitatea sistemului de pensii de face față unei creșteri a numărului celor aflați în plată, Comisia Europeană crede că toate țările trebuie să ia măsuri pentru a crește vârsta de pensionare odată cu speranța de viață”, a adăugat oficialul comunitar.

El a precizat că „aceasta este poziția” Comisiei Europene după ce i s-a cerut părerea cu privire la un proiect de lege propus de guvernul german, ce prevedere creșterea vârstei de pensionare la 63 de ani, după 45 de ani de cotizare.

Pe de altă parte, Comisia a refuzat să comenteze planul de reducere drastică a cheltuielilor publice anunțat săptămâna trecută de guvernul francez, care prevede înghețarea salariilor bugetarilor, a pensiilor și ajutoarelor sociale.

Purtătorul de cuvânt comunitar Simon O’Connor a precizat că executivul comunitar trebuie să analizeze în detaliu toate măsurile, concluziile urmând să fie cuprinse în studiul semestrial asupra perspectivelor economiei europene, ce va fi publicat peste două săptămâni, și în recomandările care vor fi adresate statelor membre la începutul lunii iunie.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail