Marţi, 15 aprilie a.c.,  în Sala de Expoziţii a Casei Orăşeneşti de Cultură Covasna a avut loc vernisajul expoziţiei itinerante de fotografie religioasă a regizorului de film Dan Mihalcea, din Bucureşti.

Cuvântul de deschidere a fost făcut de doamna Konnat Rita,  referent la Galeria de Artă din Covasna. Primul care a prezentat autorul fotografiilor a fost Pr. Ioan Ovidiu Măciucă de la biserica „ Înălţarea Domnului” din Covasna, şi preşedinte al Asociaţiei Cultural Creștine „Justinian Teculescu”. Acesta a prezentat pe scurt cariera artistică a regizorului şi artistului fotograf Dan Mihalcea şi a vorbit despre semnificaţia simbolurilor creştine, a postului  şi a Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. La final a recitat o frumosă şi emoţionantă poezie din repertoriul propriu, Părintele Ioan Ovidiu Măciucă fiind un binecunoscut poet creştin. A urmat la cuvânt domnul dr. Mihai Tozlovanu, vicepreşedinte al A.C.C.J.T. Covasna, care a dus greul organizării expoziţiei cu sprijinul lui Matei Schinteie, organizator, şi a profesoarei  Florentina Teacă, membră a asociaţiei.

Prezentatorul evenimentului, Matei Schinteie, a improvizat un interviu în direct în faţa  publicului spre surprinderea şi deliciul audienţei. Momentul artistic a fost asigurat de tânărul şi talentatul rapsod Alexandru Baciu din Covasna, care a încântat sala cu două pricesne care au uimit publicul prin emoţia creată.

La final,  artistul fotograf Dan Mihalcea a primit din partea Asociaţiei Cultural Creştină Justinian  Teculescu o diplomă de excelenţă, o carte cu personalităţile oraşului Covasna şi alte publicaţii informative despre zonă, mai ales că pe parcursul şederii lui în Covasna  s-a discutat că se doreşte realizarea unui film documenter profesionist despre marele episcop Justinin Teculescu, şi despre viaţa şi tradiţile voineştenilor covăsneni. Alături de marele public au fost prezente şi oficialităţile locale în frunte cu primarul oraşului Covasna, dl. Thiesz János, Prefectul judeţului Covasna, dl. Marius Popica, consilierii locali Nicolae Enea şi Kopacz Levente, comandantul poliţiei staţiunii Covasna dl. Ciurea Emil, Pr. Protopop de Sf. Gheorghe Bercu Ioan, Pr. Cristian Vlad Irimia, Pr. Anthonio Crisitan Pitrinjel și Preotul reformat Balogh Zoltán.

Expoziţia cuprinde  20 de lucrări, 84/60 cm. Maniera de lucru este clar-obscur şi detaliu. Fotografiile reprezintă o selecţie dintr-o serie de fotografii pe care autorul le-a realizat în decursul a 4-5 ani în pelerinajele pe care le-a făcut la mânăstirile din ţară.

Organizatorii expoziției Canonicon sunt  Asociaţia Cultural Creştină Justinian  Teculescu din Covasna şi  Matei Schinteie,  iconar şi fotoreporter pentru Stiriortodoxe.ro şi revista Lumea Credinţei, iar partener este  Casa Orăşenească de Cultură Covasna.

Iubitorii de fotografie pot vizita expoziția până în data de 26 aprilie a.c.

M.S.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail