Nu numai trecutul trebuie să îl reînviem, şi prezentul trebuie să îl facem mai prezent. Avem atâtea lucruri frumoase pe care putem să le punem în valoare. ” – Rodica Bularca, preşedinte al cercului „Liviu Bobeş”

Asociaţiunea Transilvană Pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, ASTRA, a organizat luni, 7 aprilie a.c., o întâlnire în care s-a anunţat în mod oficial constituirea cercului ASTRA în Întorsura Buzăului. Evenimentul a avut loc la Căminul Cultural Brădet. La această întâlnire s-a stabilit denumirea nou înfiinţatei filiale ASTRA din Întorsura Buzăului, precum şi comitetul de conducere al acestei organizaţii. 

Comitetul de conducere, votat la întâlnirea de luni, are următoarea componenţă: Rodica Bularca – preşedinte, Rareş Iagăr – vice – preşedinte şi Teodora Aioanei – secretar.  Preşedintele onorific al cercului a fost ales preotul Ciprian Popica din Întorsura Buzăului.

„Liviu Bobeş” este numele Cercului ASTRA înfiinţat la Întorsura Buzăului. Propunerea a venit din partea membrilor prezenţi la întâlnirea de luni.

Semnificaţia numelui ales

Rodica Bularca a spus: „Vrem să dăm cercului un nume de aici din zonă care să ne reprezinte.” Ulterior a mai adăugat: „Sper că ne vom ridica la înălţimea numelui pe care astăzi l-am dat cercului nostru.”

Profesorul şi fotograful Ciprian Popica a menţionat: „O parte dintre noi ştim cine a fost profesorul Oliviu Bobeş. A fost un profesor deosebit. A avut multă activitate culturală. Dânsul s-a ocupat şi de un laborator foto.”

Profesorul Teodora Aioanei, secretar al asociaţiei „Liviu Bobeş” a oferit celor prezenţi câteva date despre viaţa profesorului Oliviu Bobeş. Printre acestea, Teodora Aioanei a menţionat: „Oliviu Bobeş a fost un apostol al învăţământului buzoian. A fost izvorul de înţelepciune la care s-au adăpat multe generaţii. Glasul lui învăluia elevii ca într-o poveste, asemenea domnului Trandafir. (…) O altă latură a activităţii sale a fost munca culturală şi social obştească care s-a materializat prin pregătirea multor formaţii de teatru, montaje literare, regizări şi interpretări în spectacole ce făceau ca sălile să fie pline până la refuz. (…) Oliviu Bobeş s-a implicat foarte mult în activităţile culturale. La Căminul Cultural din Întorsura Buzăului proiecta filme, organiza concursul „Dialog faţă în faţă”, îşi aducea aportul la realizarea emisiunii locale care se transmitea la difuzor în fiecare casă. (…) Prin numele pe care îl vom da cercului nostru, Oliviu Bobeş va rămâne nemuritor pentru eternitate.”

Mariana Bobeş, soţia răposatului Oliviu Bobeş şi membră de onoare a asociaţiei, a fost prezentă la evenimentul de luni. Aceasta a susţinut o scurtă cuvântare: „Uneori este şi un prilej deosebit când eşti cel mai „tânăr” din localitate şi din zona aceasta. Aş vrea să înţelegeţi că sunt deosebit de onorată şi emoţionată şi să înţelegeţi că după ce colegii şi-au amintit de soţul meu, de familia Bobeş, pot spune că nu am trăit degeaba. Am trăit în urma experienţelor, a muncii, şi am avut, şi eu şi soţul meu, o mare pasiune: am iubit copiii, am iubit bunătatea, am iubit cinstea, am iubit respectul şi ne-a dăruit localităţii cu tot ce a fost ea mai bun. E foarte greu să spui câteva cuvinte despre o viaţă de om, dar vă asigur, şi pe cei care au fost alături de noi – ca elevi, ca profesori, respectiv colegi, că ne-am străduit, poate uneori am greşit, dar ne-am străduit să îi facem pe cei pe care îi aveam în şcoală oameni – oameni cu adevărat, ca să ducă mai departe, în stilul ASTREI, neamul  românesc, cu bunătatea lui, cu credinţa lui, cu o viziune că va trăi întotdeauna România. (…) Nu uitaţi că piatra cea mai importantă care este în viaţa unui om este credinţa şi şcoala.”

 Despre ASTRA la trecut, prezent şi viitor

Discuţiile în cadrul evenimentului au cuprins atât părţi de istorie ale Asociaţiunii Transilvane Pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român, dar acţiuni concrete care pot fi realizate în prezent, precum şi planuri de viitor.

Corina Bărăgan, preşedinte al despărţământului ( n.r. filială) „Buzăul Ardelean”, a fost primul invitat care a luat cuvântul. Aceasta a realizat o incursiune în istoria ASTREI, expunând date istorice de valoare. „ ASTRA s-a creat la 1861 de către marele Andrei Şaguna, atunci Episcop, viitor Mitropolit al Ardealului, din necesitatea de a fi un organism care să îi ocrotească pe români, care să-i călăuzească, atunci când, în veacuri de durere, nu aveau voie nici măcar să îşi folosească limba, nu aveau voie să folosească şi să îşi etaleze cultura lor.(…) Primul despărţământ ASTRA a fost făcut în 1926 la Vama Buzăului sub conducerea preotului Ioan Modroiu.(…) În Întorsura se creează la 15 august 1935 primul cerc cultural ASTRA. În acelaşi an, la 1 decembrie, se creează şi la Sita. (…) Comunismul a interzis la 1948 multe activităţi de asociere, s-a interzis şi ASTRA, dar oamenii au continuat să ţină şezători cu tradiţii populare, cu o serie de conferinţe şi aşa mai departe; nucleul şi românismul s-a păstrat.”  În plus, aceasta a mai adăugat: „Vreau să îmi exprim bucuria şi speranţa că, într-adevăr, ASTRA prinde viaţă şi în zona noastră şi îşi face misiunea.”

Corina Bărăgan a adus în discuţie necesitatea constituirii unei monografii a zonei Întorsurii, deoarece acest subiect este prea puţin exploatat: „Într-un dicţionar mare despre judeţul Braşov din perioada interbelică scrie foarte puţin despre Întorsura. La 1844 s-a pomenit pe vremea lui Iancu de Hunedoara despre „Pasul Buzăului. Atât. Nu scrie despre economia Întorsurii, iar celelalte comune nici nu sunt pomenite. Deci noi trebuie să ne facem cunoscuţi. Sper că până la anul o astfel de lucrare, pentru că avem o schiţă de proiect care include personalităţile zonei, că nu sunt puţine, să fie realizată.”

Preotul Ciprian Popica a intervenit spunând că există astfel de cărţi. Printre acestea se numără şi un  volum, realizat de un istoric – doctor, care cuprinde  monografia zonei buzaielor şi a judeţului Covasna. Şi Rodica Bularca a adăugat că există şi lucrări de licenţă, realizate de persoanele din zonă, care dezbat acelaşi subiect.

Preotul Ciprian Popica a continuat seria discursurilor, spunând: „Tinerii ar trebui să înţeleagă că dumneavoastră (n.r. către Corina Bărăgan) puneţi mult suflet în ceea ce faceţi şi aţi vrea, dacă aţi avea puterea, să schimbaţi lucrurile acum. Lucrurile nu se schimbă acum. Profesorii ştiu mai bine că pe un elev îl formezi 4 ani, şi poate că reuşeşti. Depinde şi de el în foarte multe lucruri. (…)  Noi nu am venit aici să spunem despre lucruri care au murit. (…) M-am gândit că astăzi este o reînviere. (…) Fiecare dintre noi, acolo unde suntem – preoţi, profesori, elevi, oameni de suflet, de artă, de cultură, de trăire – ne putem pune la un loc şi mintea, rugăciunea şi toată dărnicia şi vom putea să facem ceva mai bine. (…) Fiecare om trebuie să înţeleagă că nu avem nici un interes material, că nu vom fi remuneraţi nici cu bani şi nici cu funcţii înalte. Va trebui să aducem, nu să ducem. Şi va trebui să aducem în casa celor care au nevoie, lumină atât culturală, cât şi spirituală.”

Preşedintele ales al cercului nou format, Rodica Bularca, a precizat: „Nu trebuie să ne reînviem, ci trebuie să ne naştem, zic eu, ca pasărea Phoenix. Sunt sigură că oamenii care sunt aici vor pune suflet în ceea ce vrem să facem. Această asociaţie are menirea de a promova valorile culturale, şi nu numai trecutul, ci şi prezentul.(…) Astăzi vrem să dăm viaţă, să aflăm foarte multe lucruri, să punem informaţiile cap la cap cu ajutorul Bisericii, cu ajutorul domnilor profesori, cu ajutorul bibliotecarilor, cu susţinerea Primăriei şi împreună cu asociaţiile care deja există la noi (n.r. Reuniunea Femeilor Ortodoxe). ”

Leca Băncilă, primarul oraşului Întorsura Buzăului şi membru de conducere în cercul „Liviu Bobeş”, s-a adresat celor prezenţi: „Chiar cred că nimic nu este nimic întâmplător. Se pot face similitudini între situaţia de astăzi, a noastră, ca naţiune, şi situaţia transilvănenilor de pe la 1860. (…) Trebuie să înţelegem rostul promovării specificului românesc, rostul promovării personalităţilor acestei zone, rostul de a ne aduna şi de a vedea. Vrem ca tinerii să trăiască specificul naţional.(…) Dragii mei, să ştiţi că acest Cămin vi-l pun la dispoziţie; şi ASTREI i-l punem la dispoziţie şi copiilor de aici de la Brădet. Organizaţi ce găsiţi de cuviinţă, că eu gândesc că este cu sens şi rost. Deci ce facem noi astăzi este cu mult sens, cu mult rost, căci lumea asta care vine peste noi, europeană, e lumea altora şi ne vor şi pe noi ca ei. Noi trebuie să învăţăm să fim cu ei, dar să fim noi. Trebuie să apărăm valorile noastre româneşti. (…) Nu putem începe până nu ştim cine suntem. ASTRA este instituţia care a făcut renaşterea spiritului românesc în Transilvania, când începuse să se clatine.(…) Ca atare, e un început care e cu mult rost şi mult sens. De noi depinde să fie unul înfloritor. Şi vom reuşi.”

Despre membri cercului „Liviu Bobeş”

Potrivit preşedintelui Rodica Bularca, cercul „Liviu Bobeş” are în prezent 35 de membri.

Răspunsul la întrebarea „Cine poate să devină membru al acestei asociaţii?” ne-a fost oferit tot de Rodica Bularca: „Orice cetăţean român, cu condiţia să nu deţină funcţie de conducere în vreun partid politic. (…) Şi elevii şi studenţii pot face parte din ASTRA.”

Despre atribuţiile membrilor ASTRA ne-a spus tot Rodica Bularca: „Membrii care se înscriu în ASTRA sunt oamenii care vor să promoveze tradiţiile româneşti.(…) Nu numai trecutul trebuie să îl reînviem, şi prezentul trebuie să îl facem mai prezent. Avem atâtea lucruri frumoase pe care putem să le punem în valoare.  ”

Şi beneficiile celor care fac parte din ASTRA ne-au fost prezentate de Rodica Bularca: „Beneficii materiale cu siguranţă nu vor fi, dar vom avea ocazia să ne promovăm, să ne întâlnim, să socializăm mai mult.”

Programul evenimentului

În cadrul evenimentului de înfiinţare a cercului „Liviu Bobeş” din Întorsura Buzăului a avut loc o mini – expoziţie, s-au purtat discuţii, s-au spus rugăciuni, s-au cântat imnurile atât al României, cât şi al ASTREI, şi a avut loc, spre încheiere, un program artistic.

Mini – expoziţia a fost compusă din fotografii vechi realizate de profesorul Ciprian Popica şi câteva tablouri pictate de Marian Popica, un pictor local. În plus, proaspăt preşedinte al cercului, Rodica Bularca, a adăugat: „Am expus şi câteva lucrări din zonă despre istoric şi geografie, despre prima cale ferată la Întorsura Buzăului, câteva informaţii despre depresiunea în care noi trăim, şi câteva decoraţiuni realizate de elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu”. Mini – expoziţia  a mai avut în componenţă trei tablouri decorative realizate chiar de amfitrioana evenimentului, Rodica Bularca, dar şi cărţi de poezie şi literatură redactate de oameni ai zonei.

Mai mult decât atât, evenimentul a fost animat de un spectacol de teatru, muzică şi dansuri. Spectacolul a avut în componenţă copiii din clasa a IV a A, instruiţi de învăţătoarele Viorica Dragomir şi Simona Drecea – care au cântat două cântece, Ansamblul folcloric „Brâuleţul” din Sita Buzăului – coordonat de Rodica Boieru şi Dan Neagoe, echipa de teatru ANDRO, grupul folcloric de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” – instruit de Ciprian Mazăre, Florina Covaci, Corina Răducanu, Ioan Brie şi Trupa Fresh – de la Clubul Copiilor, coordonaţi de Dan Tohănean.

Rodica Bularca a spus despre acest program artistic: „În primul rând ne-am axat să fie cât mai original şi să reflecte zona. Dansurile au fost autentice zonelor Sita şi Întorsura. La fel şi cântecele interpretate de cele două fete, Corina şi Florina.”

Planuri ale asociaţiei „Liviu Bobeş”

Rodica Bularca a menţionat celor prezenţi la eveniment că asociaţia are deja un plan pentru această vară: „O să vă dezvălui faptul că deja avem în program ca aici, în Căminul de la Brădet, să funcţioneze o şcoală de vară cu meserii de altă dată pentru copii.” În plus, profesorul Rodica Bularca a precizat: „Cu siguranţă ne vom implica în activităţi comemorative, de Ziua Eroilor, 1 Decembrie, 24 Ianuarie şi de ziua şcolilor din Întorsura Buzăului. În ceea ce privesc evenimentele tradiţionale specifice zonei, vom fi prezenţi la Ciobănaşul, vom organiza o şezătoare, expoziţii de fotografii vechi şi unele ateliere de creaţii. (…) Ne dorim şi promovarea imaginii comunităţii noastre şi o relaţie bună cu presa.” În timpul discuţiilor despre planurile de viitor s-a adus în vedere realizarea unui muzeu.

Şi Părintele Ciprian Popica a menţionat că doreşte să împartă la peste 1.000 de familii din Întorsura Buzăului materiale care vor conţine un scurt istoric al oraşului. „Acesta ar fi un proiect excepţional pe care am vrea să îl ducem la capăt la sărbătorile de iarnă”, a declarat acesta.

Propunere pentru schimbarea denumirii Liceului Teoretic „Mircea Eliade”

Chiar dacă întâlnirea de luni a avut alt scop, profesorul Ciprian Popica a înaintat o propunere către autorităţile locale: „Propun ca liceul de la Întorsura să se numească „Mariana Bobeş.” Ar fi bine ca doamna Bobeş, cât trăieşte să ştie că acel liceu poartă numele ei.” Mariana Bobeş a fost primul director al acestui liceu.

Iulia Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail