În perioada 5-7 aprilie, Sfântu Gheorghe va găzdui cea de-a V-a ediţie a olimpiadei naţionale de actorie, organizată de liceul de Arte „Plugor Sándor”, cu acordul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna.

La eveniment vor participa 125 de liceeni şi 15 profesori din București, Târgu Jiu, Brăila, Sibiu, Iași, Arad, Tulcea, Timișoara, Cluj, Galați, Botoșani și Sfântu Gheorghe, ce se vor duela pentru marele premiu la cele două categorii ale concursului: individual şi spectacol.

Este un eveniment mare şi pentru judeţ şi pentru oraş, pentru că o să găzduim în total 11 licee din alte judeţe.”, a explicat directorul liceului de Arte „Plugor Sándor”, Lőfi Gellért. „Olimpiada are un caracter de festival, deoarece, practic, numai la acest for se pot întâlni secțiile de dramă din țară, aici poți vedea ce fac ceilalți, la ce nivel se situează, cu ce metode lucrează” a adăugat Fazakas Misi, șeful catedrei de dramă din Liceul de Artă Plugor Sándor.

Juriul care va avea misiunea de a premia cea mai bună reprezentaţie, va fi reprezentat de către lectori universitari din ţară desemnaţi de către Ministerul Educaţiei, însă lista oficială nu a fost făcută publică. Totuşi, direcţiunea liceului „Plugor Sándor” a dezvăluit că preşedintele juriului va fi domnul Dan Ţopa, directorul teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe.

Deoarece nu există, încă, o clasă de teatru la secţia română, liceul de Arte va participa şi anul acesta cu 30 de elevi de clasele a XI-a şi a XII-a, de la secţia maghiară. Spectacolul intitulat „Chipul din oglinda apei” este o producţie proprie, ce are scene atât în limba maghiară cât şi în limba română.

„Spectacolul este o adaptare chiar pentru această olimpiadă. Jumătate o să fie în limba maghiară, asta înseamnă că o să fie subitrat în limba română, dar am făcut şi nişte scene în limba română. Piesa este scrisă de către trupă, deci, am scris-o împreună cu elevii”, a declarat directorul liceului.

La olimpiadele din anii trecuţi, de acest gen, liceul de Arte din Sfântu Gheorghe a câştigat premii importante adjudecându-și un loc unu, la categoria spectacol, respectiv un loc doi și un loc trei la individual.

 

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail