Consiliul Local a aprobat, în şedinţa extraordinară de săptămâna trecută, un proiect destinat studenţilor cu domiciliul stabil în Sfântu Gheorghe, în valoare de 75.000 de lei. În cadrul conferinţei de presă susţinută ieri, de consilierul local a UDMR, Zsigmond József, s-au adus la cunoştinţă detaliile prin care studenţii pot beneficia de aceste burse.

Programul este destinat tinerilor studenţi cu vârsta până la 35 de ani, cu domiciliul stabil în Sfântu Gheorghe, care îşi susţin lucrarea de licenţă, master sau doctorat anul acesta, având ca temă un subiect legat de oraşul Sfântu Gheorghe. Valoarea bursei diferă astfel: pentru studenţii care îşi susţin licenţa, bursa va avea valoarea de 300 de lei, pentru masteranzi, 500 de lei, iar pentru doctoranzi, 1000 de lei. Bursa va fi acordată în baza unui punctaj, pe o perioadă de trei luni, iar numărul maxim de locuri disponibile  puse la bătaie de către CL,  este 25. Totuşi, dacă participanţii nu însumează punctajul minim, de 40 de puncte, atunci locurile vor rămâne libere. Valoarea toală a bursei pentru studenţi va creşte, anul viitor, la 100.000 de lei, iar perioada, de asemenea, de la 3 la 4 luni, după cum a declarat iniţiatorul proiectului.

Data limită până la care studenţii interesaţi de acest proiect al Consiliului Local Sfântu Gheorghe îşi pot depune dosarele este 7 aprilie. Din comisia de evaluare va face parte doamna viceprimar, Sztakics Eva, 3 consilieri locali , 2 reprezentanţi ai Universităţii „Babes Bolyai” şi un reprezentant al Universităţii „Sapientia”.

Printre cele mai importante criterii de selectare a dosarelor propuse pentru bursă sunt: caracterul inovator al lucrării de licenţă, master sau doctorat, media generală a studenţilor, rezultatele cercetărilor efectuate în domeniile în care au studiat şi participarea la conferinţe de specialitate, naţionale sau internaţionale. „Dacă e caz de egalitate, noi vom folosi punctul  privind caracterul inovator. Dacă cineva finalizează anul acesta licenţa şi masterul, la două facultăţi diferite, se poate încadra la ambele categorii, sau dacă cineva primeşte anul acesta bursă pentru licenţă, poate aplica anul viitor, sau peste doi ani pentru o altă categorie”, a explicat consilierul local, Zsigmond József. Acesta  a ţinut să menţionele că facultatea frecventată de studentul care îşi depune dosarul în vederea obţinerii unei burse oferite de CL Sfântu Gheorghe, nu trebuie să fie exclusiv pe teritoriul României, astfel, având acces la proiect şi studenţii români plecaţi în afara graniţelor ţării la studiu. Motivul pentru care CL a decis acest lucru, este menţinerea legăturii cu tinerii din oraş şi arătarea spijinului şi interesului primăriei în proiectele inovatoare pe care aceştia le realizează.

Consiliul Local a mai demarat un astfel de proiect în urmă cu cinci ani, destinat elevilor din ultimul an de liceu, în urma propunerii consilierul local din partea PNL, Mădălin Guruianu. Valoarea unei astfel de burse de excelenţă este de 3000 de lei, iar criteriile de selectare sunt rezultatele la învăţătură, implicarea în acţiuni de voluntariat şi participarea la olimpiade şi consursuri naţionale şi internaţionale.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail