Acum câteva zile, de 15 martie, am trimis sute de mesaje prietenilor, colegilor, vecinilor și întregii comunități maghiare, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, iar în ședința Consiliului Local Sfântu Gheorghe de săptămâna trecută am citit chiar și o declarație care parafraza luarea de poziție adoptată înainte de 1 dec. 2013 și textul integral îl puteți găsi aici: https://www.facebook.com/notes/madalin-guruianu/declara%C8%9Bie-%C3%AEmpotriva-extremismului-%C3%AEn-consiliul-local-sf%C3%A2ntu-gheorghe/642757732464005

Anul trecut, coerent promovării mesajelor de normalitate și bună cuviință, aveam exact același gen de declarații: https://www.facebook.com/notes/madalin-guruianu/despre-normalitate-%C3%AEntre-rom%C3%A2ni-%C8%99i-maghiari-de-15-martie/472616916144755

Nici cu 2 ani înainte nu gândeam altfel și de fapt mă opresc aici cu aducerea aminte a pozițiilor mele constant pozitive și care aveau la bază buna înțelegere româno-maghiară: https://www.facebook.com/notes/madalin-guruianu/mesajul-meu-de-15-martie-2012/291868044219644

Cred că ceea ce s-a întâmplat în 15 martie 2014 a fost suficent de pașnic și de normal, o mare parte dintre comentatorii români remarcând pozitiv lipsa derapajelor și incidentelor, probabil în mare parte datorat și mesajelor mai puțin îndârjite datorate cooptării UDMR la guvernare cu foarte puțină vreme înainte.

Dar pentru că lucrurile nu puteau rămâne așa, liniștite și pașnice, a apărut un nou subiect pe tapetul mass-mediei naționale. Un adolescent minor, din Sfântu Gheorghe de data aceasta, a postat pe internet o fotografie cu tricolorul la gât, fix în timpul manifestării de 15 martie din centrul orașului nostru și a primit mai multe amenințări din partea unor cetățeni de etnie maghiară. Subliniez de la început faptul că nu găsesc o similitudine cu cazul minorei cu bentița de la Covasna, deoarece acolo vorbeam de o instituție publică, o școală și de atitudinea defectuoasă care a amplificat incidentul, a profesorilor adulți din jur, inclusiv a conducerii liceului covăsnean, ulterior trași la răspundere disciplinar de către organele de anchetă – bineînțeles fără ca nimic să o afecteze pe cea care gestionează eronat învățământul covăsnean de mai bine de 15 ani, Inspectoarea Șefă a IȘJ Covasna, doamna Keresztely Irma, actualmente consilier județean din partea UDMR. (Ce bucurie cred că este pe Domnia Sa acum de când UDMR a revenit ”pe față” la guvernare… nu că în lipsa acestora, vreme de aproape 2 ani, ar fi reușit să o deranjeze cineva!)

Revenind la cazul minorului din Sfântu Gheorghe, apreciez de la început că nu-l văd responsabil de faptele sale, așa cum cred că spune legea cu toți cei care nu ating nici măcar vârsta de 16 ani, când ai măcar o răspundere limitată asupra actelor sale. Nu vreau să spun că este un inconștient, dar din punct de vedere legal este greu să-l cataloghezi ca fiind vinovat de ceva, cu atât mai mult de instigare, așa cum s-au grăbit unii să o facă. Asta nu înseamnă că apreciez în vreun fel gestul său sau că-l consider demn de urmat. Categoric NU! Evident, face parte din atitudinile ostentative, care nu aduc nimic bun, dar nici pe departe la fel de dure cum au fost cele petrecute la 1 dec. 2013 la Sfântu Gheorghe. Atunci, mai mulți tineri maghiari ultranaționaliști au participat la o manifestare neautorizată, fix pe traseul demonstrației de Ziua Națională a României și au scandat sloganuri extrem de jignitoare la adresa românilor și a României. Am salutat la vremea respectivă condamnările ferme ale autorităților locale la adresa acestora, la fel cum și noi, ca și reprezentanți ai românilor, am reacționat clar și explicit împotriva participării ultranaționaliștilor români la aceași manifestare.

În concluzie, cred că minorul cu fotografia din Sfântu Gheorghe a făcut un gest teribilist, dar amenințările pe internet la adresa sa au fost mult mai deplasate, complet neavenite și demne de a fi verificate de către instituțiile statului, care nu pot permite asemenea tipuri de comportament. Adică făptașii ar trebui să fie prinși și pedepsiți exemplar. La fel cum sper că au fost identificați și pedepsiți și cei care au deranjat buna desfășurare a Zilei de 1 Decembrie 2013 de la Sfântu Gheorghe. Și la fel cum sper să fie pedepsiți violenții ultranaționaliști români și maghiari deopotrivă, care promovează ura și șovinismul în spațiul public, pe internet sau oriunde altundeva.

Știu de ceva ani că internetul este locul în care limbajul civilizat este greu de găsit, dar dați-mi voie să cred că este o cauză demnă în numele căreia să luptăm cu toții. Și în cea a respectului reciproc, a normalității și a empatiei. Așa să ne ajute Dumnezeu!

  Mădălin Guruianu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail