Tânărul care s-a fotografiat cu tricolorul românesc la manifestările organizate în municipiul Sfântu Gheorghe cu prilejul Zilei maghiarilor şi a fost ameninţat cu bătaia de mai multe persoane după ce a postat poza pe un site de socializare, a depus marţi plângere la Poliţie.

Şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Covasna, dr. Ioan Popa a declarat pentru AGERPRES că tânărul este minor şi a venit însoţit de un membru al familiei. Popa a menţionat că în baza acestei plângeri Poliţia va demara cercetări pentru identificarea persoanelor care l-au ameninţat.

„Vă pot spune că în cursul acestei dimineţi tânărul s-a prezentat la Poliţie pentru a depune o plângere. (…) A venit însoţit de un membru al familiei (…) Vom înregistra plângerea şi vom face verificări să vedem cine sunt persoanele care l-au ameninţat”, a spus comisarul şef Ioan Popa.

Referindu-se la un caz similar petrecut anul trecut, în care a fost implicată o elevă din oraşul Covasna, Sabina, ameninţată cu moartea pe un site de socializare pentru că de Ziua maghiarimii a venit la şcoală cu o bentiţă în culorile drapelului României, Ioan Popa a menţionat că persoana care a postat ameninţările a fost identificată, iar dosarul a fost înaintat Parchetului spre soluţionare.

„Noi ne-am făcut treaba. Persoana a fost identificată, s-a început urmărirea penală, dosarul se află la Parchet”, a spus Ioan Popa, precizând că este vorba despre un cetăţean care locuieşte lângă Budapesta şi care şi-a recunoscut fapta.

Tânărul ameninţat cu bătaia s-a fotografiat cu steagul tricolor înfăşurat în jurul gâtului pe data 15 martie în apropierea statuii voievodului Mihai Viteazul din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, la câteva sute de metri de locul în care se desfăşurau manifestările dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni. În fundal se văd Prefectura, Consiliul Judeţean Covasna, Primăria, scena şi zeci de participanţi fluturând steaguri secuieşti şi steaguri roşu, alb şi verde.

Printre cei aproape 900 de utilizatori ai reţelei care au comentat pro şi contra fotografia se numără câţiva de etnie maghiară care l-au ameninţat pe băiat cu bătaia. Tânărul este susţinut pe reţeaua de socializare de Sabina care scrie: ‘Sunt alături de tine Cosmin şi te susţin pentru că am trecut şi eu prin asta… să nu-ţi fie teamă. Gestul tău este unul de normalitate totală şi nu are nevoie de vreo justificare! Bravo!’.

În mai multe postări, Cosmin spune că nu înţelege cu ce a deranjat pe cineva această fotografie, menţionând, totodată, că pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, a fost „înjurat şi huiduit” de un grup de maghiari.

„Pot să îşi arate iubirea faţă de ţară, dar ei vor autonomie, ne vor pământul (…) Atât timp cât eu de 1 Decembrie am fost înjurat şi huiduit…no offense, dacă ei nu oferă respect…nici eu nu le ofer, m-am săturat de situaţia asta, mă simt străin (…) De 1 Decembrie am fost înjurat şi huiduit de către un grup de unguri (…) Nu am deranjat cu absolut nimic manifestările făcând această poză”, a postat tânărul pe pagina sa de socializare.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail