Începând cu data de 1 septembrie a.c., 58 de cadre didactice titulare vor intra în restrângere de activitate.

Conform informațiilor oferite de inspectorul șef al Inspectoratului Școlar Județean Covasna (IŞJ), Keresztely Irma, 30 dintre titulari se află în această situație din anii precendenți, iar 28 din anul acesta, urmând să se găsească o soluție temporară sau permanentă pentru fiecare dintre aceste cadre didactice titulare.

Cadrele didactice titulare în învățământ care nu au numărul de ore necesar pentru catedra pe care este titular în școala respectivă, datorită diminuării numărului de clase sau grupe, vor primi restrângere de activitate integrală sau parțială. Pentru a determina cine va intra sub incidența restrângerii de activitate, cadrele didactice vor fi supuse unei examinări, iar persoanele situate la finalul clasamentului își vor depune dosarul la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna în vederea relocării la o altă unitate de învățământ.

În cazul în care la disciplina respectivă nu mai există ore disponibile, înseamnă că soluționarea restrângerii de activitate este doar temporară, urmând ca titularul să ocupe un post.

Potrivit inspectorului șef al IŞJ Covasna,  este necesară restrângerea de activitate în învățământul covăsnean, datorită scăderii populației școlare din județ,  în acest sens făcându-se o analiză în fiecare unitate de învățământ din judeţ. „S-a făcut o analiză distinctă la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ, directorii s-au prezentat cu proiectul de încadrare pentru anul şcolar următor şi s-a încercat să se găsească soluţii. Eu chiar am oferit soluţii ca numărul acestora să fie mai mic decât am fi obţinut dacă am fi mers pe rigurozitate în acest sens”, a explicat Kerestely Irma.

Aceasta  a ţinut să precizeze că prin formarea, pe mai departe, a educatorilor şi învăţătorilor, se produc de fapt şomeri, dat fiind numărul mic de locuri vacante titularizabile.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail