Biserica din Vâlcele a devenit neîncăpătoare, duminică după- amiază, când localnici şi oaspeţi sosiţi din Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Braşov  şi Maramureş au luat parte, cu multă bucurie în suflet, la  dubla lansare de carte- „Monografia Vâlcele” scrisă de domnul Nicolae Moldovan şi  „Dialoguri Sacre” a tânărului profesor Vasile Antonie Tămaş Delavâlcele-,  precum şi la lansarea corului bărbătesc din localitate „Voievozii Munţilor”.

Vasile Antonie Tămaş-Delavâlcele- a patra carte publicată

Cartea „Dialoguri Sacre” se alătură celorlalte 3 lucrări lansate în cursul anului trecut  – „Bartolomeu Poteceanu- Viaţa unui preot de ţară”,   „Raportul Sfântului Iustin Martirul şi Filosoful cu filosofia greacă” şi  „Neamul Răstignit-Poemele Durerii”. 

În prefaţa acestei lucrări, poetul Ionel Simota spune, printre altele: „ În cartea „Dialoguri Sacre”, autorul Vasile Antonie Tămaş Delavâlcele tratează într-un mod inedit suferinţa supremă, pornind din cele mai vechi timpuri- suferinţa trădării lui Iisus de către celebrul  personaj biblic Iuda Iscarioteanul- şi până în timpurile apropiate nouă: frământările lui Valeriu Gafencu, moartea întru neconvertire a familiei Brâncovenilor, chinurile prin care a trecut Mircea Vulcănescu şi moartea întru limba română a minunatului nostru Emil Cioran.(…) Cartea este una religioasă, dar şi istorică şi filosofică în aceeaşi măsură, cutremurându-ne şi în acelaşi timp întorcându-ne la meditaţie. (…) Curajul cu care este scrisă ne face să ne învingem mai uşor temerile şi să înţelegem totodată sensul suferinţei trăirii noastre pentru credinţa strămoşească în care ne-am născut.”

Poetul Ionel Simota a precizat că această carte va fi lansată şi la Miercurea Ciuc. „Îl invit joi la Miercurea Ciuc  să facem cunoscută această carte şi acolo, şi sper ca Dumnezeu să mă poată ghida în aşa fel  încât  să fiu alături de el ori de câte ori va avea nevoie, şi să facem chiar împreună cu el şi cu alţi oameni minunaţi de pe  aceste meleaguri lucruri importante pentru comunităţile de români, pentru românii din cele 2-3-5 şi toate judeţele din minunata noastră ţară, România”, a spus poetul harghitean.

 

Sunt bucuros că am ajuns să trăiesc această zi

 

După mai bine de 30 de ani de muncă de documentare a neobositului „ Cetăţean de Onoare al comunei Vâlcele”, domnul Nicolae Moldovan, lucrarea „Monografia Vâlcele”  a fost lansată, cu doar două  zile înainte ca autorul să împlinească venerabila vârstă de 93 de ani,  în prezenţa vâlcelenilor săi pe care îi preţuieşte atât de mult, şi a celor care şi-au adus aportul pentru ca această lucrare să vadă lumina tiparului.

Emoţionat şi mulţumit că ajuns să trăiască acest minunat moment, Nea’ Nicu Moldovan (cum îi spun cei ce-l cunosc şi-l apreciază), a spus:  „ Vă mulţumesc că sunteţi prezenţi la această mare bucurie pe care o trăiesc astăzi. Într-adevăr, nu a fost doar munca mea, ca această lucrare să apară. (…) Localitatea Vâlcele a fost de încă acum două  secole în urmă un centru cultural, un adevărat loc de curbură şi tradiţie românească, înconjurat de alte popoare. Vâlcele a fost şi va rămâne o adevărată oază de cultură românească, asta am vrut să arăt şi în cartea mea care a  fost începută  în urmă cu 3 decenii, atunci când eram tânăr pensionar. (…)  Sunt bucuros că am ajuns să trăiesc această zi aici, şi vă mulţumesc tuturor celor prezenţi”.

Un arc peste timp

 

„Aş putea numi momentul de astăzi un arc peste timp, de la  tânărul poet, scriitor, Vasile Antonie Tămaş, la venerabilul autor de studii monografice  Nicolae Moldovan.  Fără a folosi cuvinte mari, o spun că astăzi, la Vâlcele,  observăm cum sămânţa rodeşte şi tânărul nostru teolog, care,  iată s-a inspirat din ceea ce a însemnat educaţia primită în familie, de la tatăl său, părintele Tămaş, de la profesorii săi, şi aceste lucruri dau roade, iar roadele sunt bogate”  a spus în discursul său, dr. Ioan Lăcătuşu, vorbind despre noua lucrare lansată de Vasile Antonie Tămaş şi de „Monografia Vâlcele” scrisă de domnul Nicolae Moldovan.

Referindu-se la cea din urmă, Ioan  Lăcătuşu a spus că  „Monografia Vâlcele”-  o carte oferită localităţii Vâlcele- încununează întreaga activitate a venerabilului  domn Nicolae Moldovan.

„Este o mare bucurie pentru noi că suntem contemporani cu D-voastră, şi iată că,  apropiindu-vă de 100 de ani- să vă dea Dumnezeu putere să ajungeţi această vârstă- ne lăsaţi aceste lucruri care rămân şi vorbesc despre ceea ce înseamnă oamenii din Vâlcele, ce au fost, despre cultură, despre spiritualitate, despre obiceiuri, etc. (…)  Această carte are o istorie. Ea a fost scrisă într-un număr de ani, de Nenea Nicu, munca de documentare fiind uşurată  prin ceea ce a însemnat relaţia sa cu localitatea natală, cu dumneavostră, cu părinţii, cu bunicii,  şi întregită cu documentarea de arhivă, de muzeu. (…)

Trebuie să-i menţionez pe cei care au contribuit la apriţia acestei lucrări: în primul rând pe doamna  prof. Luminiţa Cornea, împreună cu foştii ei colegi de la Secţia pedagogică care erau la „Mihai Viteazul”, pe vremuri, care au făcut dactilografierea manuscrisului;  a urmat apoi pregătirea pentru tehnoredactare şi iată, aşteptarea câtorva ani buni,  din lipsa suportului financiar. În final s-a reuşit, şi iată că a  intervenit şi Centrul de Cultură Arcuş, respectiv  directorul Kopacz Attila, împreună cu echipa sa  şi editura de la Arcuş,  iar cartea a apărut în condiţii grafice deosebite cu fonduri de la Administraţia Fondului Cultural Naţional” a menţionat domnul Ioan Lăcătuşu.

Alături de vâlcelenii săi

Prezent la acest important eveniment al comunei, prefectul Dumitru Marinescu a împărtăşit  bucuria de a participa la lansarea cărţii „ Monografia Vâlcele”, deoarece, în calitate de fost primar al comunei Vâlcele, a ştiut  „cât de mult  s-a chinuit Nea’ Nicu Moldovan ca această lucrare să vadă lumina tiparului”.

„ Mă bucur nespus că astăzi, în această zi instorică pentru noi arăceni, vâlceleni, pentru comuna Vâlcele,  suntem împreună. Nea’ Nicu Moldovan pe care îl venerăm, este o istorie vie pe care trebuie să o preţuim  şi să o cinstim. (…) Însă, vine generaţia din urmă- să ne întoarcem la preotul Tămaş, care de-a lungul timpului ne-a bucurat cu scrierile sale. Ştiţi cum zice  românul, „Din stejar, stejar răsare”, iar acestuia îi urmează prietenul meu, Vasilică, care, a fost alături de mine. (…) Dacă  nu ai oameni pe care să te sprijini, practic valoarea ta este spre zero”, a conchis prefectul Dumitru Marinescu.

Duminică a avut loc şi lansarea corului bărbătesc „Voievozii Munţilor” care a luat fiinţă la începutul acestui an, din iniţiativa viceprimarului Nicolae Cucu şi a prof. Vasile Antonie Tămaş.

[slideshow id=73]

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail