Viața pacienților ar putea fi în pericol atunci când infirmierele sunt suprasolicitate la locul de muncă, potrivit unui studiu desfășurat în nouă țări europene, printre care Belgia, Norvegia, Spania, Suedia și Elveția, dat publicității miercuri, potrivit AFP.

Studiul, apărut în revista medicală The Lancet, abordează un subiect sensibil în contextul presiunilor suferite de bugetele pentru sănătate din numeroase țări.

Cercetătorii au examinat rata de supraviețuire după operații chirurgicale, în 300 de spitale, în corelație cu sarcinile de lucru și nivelul de pregătire al infirmierelor (datele se referă la anii 2007-2010).

Studiul a vizat peste 420.000 de pacienți cu vârste peste 50 de ani care au suferit operații curente (șold, genunchi, vezica biliară, intervenții vasculare, apendicită).

Numărul pacienților decedați la spital în primele 30 de zile după internare este, în medie, foarte mic, între 1 și 1,5%, în funcție de țară. Totuși, în fiecare țară în parte, rata mortalității variază de la un spital la altul: sub 1% în unele spitale, peste 7% în altele.

Doi factori majori sunt legați de această mortalitate mai ridicată: o sarcină de serviciu împovărătoare și un nivel de educație mai slab al infirmierelor. Numărul acestora și nivelul de pregătire variază de la o țară la alta și chiar de la un spital la altul, spun autorii studiului. De exemplu, în Spania și în Norvegia, toate infirmierele au echivalentul nivelului de licență, față de 28% în Anglia, potrivit acestora.

În spitalele examinate în care fiecare infirmieră se ocupă în medie de șase pacienți și unde cel puțin 60% din echipă are nivelul licenței, riscul de deces al pacienților în primele 30 de zile este practic cu o treime mai mic decât în spitalele unde fiecare infirmieră are de îngrijit opt pacienți și unde numai 30% dintre ele posedă acest nivel de pregătire, potrivit autorilor.

Fiecare pacient în plus pentru o infirmieră înseamnă o creștere cu 7% a riscului de moarte pentru pacient, iar fiecare creștere cu 10% a proporției infirmierelor calificate la nivel de licență se traduce printr-o scădere cu 7% a mortalității, conform autorilor studiului.

Reducerea numărului de infirmiere pentru a micșora cheltuielile ar putea afecta starea de sănătate a pacienților, consideră autorii, potrivit cărora acordarea unei atenții sporite nivelului de pregătire ar putea reduce decesele evitabile în spital.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail