Primarii au datoria să ia poziție împotriva propunerii legislative care prevede posibilitatea de construire pe spațiile verzi, potrivit unui comunicat al Agenției de Monitorizare a Presei (AMP).

„Având în vedere că modificarea legii va avea un impact negativ major asupra calității vieții locuitorilor considerăm că este datoria primarilor să protejeze interesele alegătorilor lor și să ia poziție împotriva unei propuneri legislative care va afecta radical sănătatea și viața locuitorilor. Spațiile verzi reprezintă în prezent unul dintre cele mai valoroase bunuri publice și considerăm că toate energiile aleșilor locali trebuie să se îndrepte înspre protejarea acestora”, relevă sursa citată.

Mai multe organizații nonguvernamentale, printre care se numără și AMP, Centrul de Resurse pentru participare publică — CeRe, Asociația ProDoMo și Organizația pentru Promovarea Transportului Alternativ în România solicită Asociației Municipiilor din România să reprezinte interesul public și să ia poziție împotriva modificării Legii nr. 24/ 2007 privind reglementarea și administrarea spațiilor verzi din localități.

Săptămâna viitoare în cadrul Comisiei de Mediu (Camera Deputaților) va fi discutată modificarea Legii nr. 24/ 2007 care prevede posibilitatea legală de construire pe spațiile verzi.

„Prin excepție de la prevederile alin. 5 este permisă schimbarea destinației terenurilor proprietate privată prevăzute ca atare în planurile de urbanism ca zone verzi cu obligația amenajării ca spațiu verde a unui teren echivalent ca suprafață, indicat de către autoritatea administrației publice locale sau cu obligația menținerii ori amenajării din suprafața terenului a unui procent de 15% de spațiu verde”, relevă sursa citată.

Potrivit acesteia, dacă această modificare legislativă e acceptată, pe 85% dintre spațiile verzi retrocedate se va putea construi. În prezent există interdicția de a construi pe spațiile verzi prin OUG 195/ 2005 (modificată prin OUG. 114/ 2007).

„Modificarea Legii nr. 24/ 2007 ar scoate de sub protecție toate terenurile verzi retrocedate. Exemplificând cu municipiul București, jumătate din Parcul IOR ar dispărea sub construcții, iar Parcul Bazilescu ar dispărea integral. De asemenea, prin sintagma ‘este permisă schimbarea destinației terenurilor proprietate privată […] cu obligația amenajării ca spațiu verde a unui teren echivalent ca suprafață, indicat de către autoritatea administrației publice locale’ amendamentele propuse la Legea 24/ 2007 oferă posibilitatea diminuării accesului egal și echitabil la spații verzi de calitate pentru toți locuitorii orașelor prin translatarea acestor suprafețe pe rezervele teritoriale ale administrațiilor publice amplasate în general la periferiile ariilor administrative caracterizate preponderent de o accesibilitate precară”, mai arată sursa citată.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail