Clădirea fostei Şcoli profesionale Gaman Janos” din Sfântu Gheorghe, unde va funcţiona din toamnă o secţie a Universităţii Sapientia, va fi reabilitată şi modernizată cu sprijinul financiar al autorităţilor locale, care au alocat în acest scop 2,5 milioane de lei din bugetul local.

Procedura de achiziţie publică a fost finalizată, prin urmare în scurt timp vor putea fi demarate lucrările, se menţionează într-un comunicat de presă postat marţi pe site-ul Primăriei. Potrivit acestuia, Ministerul Educaţiei nu a aprobat încă mutarea universităţii în clădire, dar acest lucru nu împiedică municipalitatea să înceapă reabilitarea clădirii care se află în proprietatea oraşului. Autorităţile speră ca la mijlocul lunii martie clădirea să poată fi dată în folosinţă Universităţii Sapientia.
„Conform înţelegerii, Universitatea va face lucrările de amenajare interioară, construirea laboratoarelor şi a spaţiilor interne, iar municipalitatea se va ocupa de amenajarea curţii, reabilitarea faţadei şi a acoperişului, cât şi de construirea holului şi a treptelor”, se arată în comunicat.
Filiala din Sfântu Gheorghe va avea pentru început două secţii cu predare în limba maghiară – agronomie şi silvicultură, alese pe considerentul că se mulează pe specificul judeţului Covasna, dar şi pe trendul european, care se axează pe ecologie. Cele două secţii vor urma în timp procedura legală pentru a fi acreditate.

Universitatea Sapientia funcţionează de 13 ani în România cu sprijinul Guvernului de la Budapesta şi are patru filiale, la Oradea, Cluj Napoca, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc, obiectul acesteia fiind de a suplini lipsa din peisajul educaţional românesc a unor specializări cu predare în limba maghiară.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail