Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, Edler Andras, afirmă că angajatorii din judeţ pierd sume considerabile de bani pentru că majoritatea nu cunosc facilităţile conferite de lege.

Acesta a dat ca exemplu Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, în condiţiile în care de facilităţile acesteia beneficiat în ultimii cinci ani doar un singur angajator din judeţul Covasna, care a cerut rambursarea contribuţiilor sociale plătite pentru proaspeţii absolvenţi angajaţi.

Edler a explicat că, potrivit legii, angajatorii care menţin raporturile de muncă cu absolvenţii angajaţi după trecerea perioadei obligatorii de trei ani pot solicita pentru următorii doi ani restituirea contribuţiilor sociale achitate pentru aceştia, prin urmare pot recupera aproximativ 30% din salariul brut.

Pe baza datelor furnizate de Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă a judeţului Covasna, Edler a calculat că angajatorii covăsneni au pierdut peste 600.000 de lei pentru că nu au solicitat rambursare.

„Am constatat că din cauza lipsei de informaţii cu privire la drepturile lor, angajatorii au pierdut sume semnificative de bani (…) În perioada 2008 -2013, în judeţul Covasna un singur angajator a beneficiat de facilităţile oferite de Legea 76/2002. Sumele ce se pot solicita pentru rambursare reprezintă cca. 30% din salariul brut (…) Este important să se cunoască aceste facilităţi astfel încât măcar pentru viitor angajatorii să poată beneficia de ele”, a conchis Edler Andras.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail