O sută de mii de cetăţeni români de etnie maghiară care au obţinut cetăţenia ungară s-au înregistrat ca viitori votanţi la alegerile ce vor avea loc în această primăvară în Ungaria, a declarat joi la Sfântu Gheorghe deputatul FIDESZ Balasz Hidveghi.

Reprezentantul partidului de guvernământ din Ungaria, însărcinat cu relaţiile cu diaspora, a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută împreună cu consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc, dr. Zsigmond Barna Pal, şi cu liderii UDMR Covasna, Tamas Sandor şi Antal Arpad, că această cifră a fost atinsă în cursul zilei precedente şi a mulţumit UDMR pentru sprijinul politic acordat.

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primarul municipiului, a declarat că prin participarea la vot în ambele ţări comunitatea maghiară din România poate dovedi că este „influentă şi puternică”.
„Eu cred că acordarea cetăţeniei ungare pentru maghiarii din Transilvania trebuie să întărească încrederea în sine a comunităţii, deoarece, fiind în acelaşi timp şi cetăţeni români şi maghiari, putem în acest fel să influenţăm soarta a două ţări, a Ungariei şi României. Cred că este un semnal puternic că reprezentăm o comunitate importantă în Europa şi interesul nostru, al comunităţii maghiare, este să fim puntea de legătură dintre cele două ţări, interesul nostru este să existe o relaţie bună între cele două ţări şi între cele două guverne. Şi sperăm ca în perioada următoare aceste relaţii să devină mai strânse cu ajutorul nostru, al reprezentanţilor comunităţii maghiare din Transilvania. Eu cred că e important să participăm la vot şi la alegerile din Ungaria şi din România, pentru că aşa putem să arătăm că suntem o comunitate influentă şi puternică”, a afirmat Antal Arpad.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail