Conducerea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna a subliniat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că a respectat toţi paşii legali în privinţa investiţiei pe care grupul austriac Holzindustrie Schweighofer intenţionează să o facă la Reci, într-o fabrică de prelucrare a lemnului.

 La sfârşitul săptămânii trecute, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Covasna a primit aproximativ 1.000 de scrisori electronice, toate având acelaşi conţinut, dar fiind transmise de pe adrese de email diferite, prin care se transmitea nemulţumirea faţă de „aprobarea autorizaţiei de mediu, fără o evaluare a impactului asupra mediului” pentru investiţia grupului austriac Holzindustrie Schweighofer privind fabrica de prelucrare a lemnului de la Reci. În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, reprezentanţii APM Covasna au adus în discuţie acest subiect, dorind să clarifice anumite aspecte.

Directorul instituţiei, Gheorghe Neagu, a spus că în cursul lunii mai (a.c.), s-a depus documentaţia obţinerea Planului Urbanistic Zonal (PUZ), după care a fost constituit un comitet special, iar apoi s-a înfiinţat grupul de lucru, format din autorităţile competente, care au analizat variantele planului.

„În cadrul procedurii, s-a organizat şi dezbatere publică, în comuna Reci. Dezbaterea a avut loc pe data de 20 august (a.c.) şi a fost anunţată înainte cu 45 de zile, în două ziare, timp în care publicul avea posibilitatea să formuleze observaţii. Nu s-a primit nicio observaţie, dar cu o zi înainte de dezbatere, au început să intre sesizări şi oamenii ne-au şi cerut să amânăm dezbaterea, pe motiv că nu au avut timp să studieze documentaţia. Vreau să subliniez că la sediul APM Covasna, din momentul în care am anunţat dezbaterea publică, am avut un punct de documentare, în care documentaţia era pusă la dispoziţia oricărui cetăţean (…) Eu m-am interesat în fiecare zi în legătură cu acest lucru şi nimeni nu a venit aici măcar să întrebe. Nimeni nu a venit să stăm de vorbă, faţă în faţă, şi să ne spună ce nu le convine”, a explicat directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu.

Acesta a subliniat că ulterior, APM Covasna a eliberat acordul de mediu pentru investiţia grupului austriac Holzindustrie Schweighofer privind fabrica de prelucrare a lemnului de la Reci, ci nu autorizaţie de funcţionare.

„Nu am făcut niciun rabat de la lege şi am aplicat-o întocmai, din faza de PUZ şi până la faza de acord de mediu (…) Am trecut de faza de PUZ, s-a dat decizia şi s-a obţinut avizul de PUZ, s-a obţinut certificatul de urbanism, după care s-a trecut la faza a doua – de obţinere a acordului de mediu. S-au făcut atâtea confuzii…că am dat autorizaţie de funcţionare…NICI VORBĂ! Acum s-a cerut şi s-a obţinut acordul de mediu!”, a explicat Gheorghe Neagu. Potrivit acestuia, dacă investitorii vor obţine autorizaţie de construire, înainte de punerea în funcţiune a fabricii, ar putea primi autorizaţie de mediu.

„Urmează, în momentul în care investiţia se va termina, să primească autorizaţia de funcţionare…. Consiliul Judeţean, în urma avizelor primite de la autorităţi, va trebui să emită autorizaţia de construire”, a explicat directorul Gheorghe Neagu.

 A.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail