Celebra soprană Felicia Filip şi maestrul Cristian Mihăilescu au vizitat vineri Liceul de Artă „Plugor Sándor” din Sfântu Gheorghe, unde au avut o întâlnire cu elevii şcolii.

Acest  eveniment deosebit a completat „Povestea din Ajun”, ce este în plină desfăşurare.  Elevii de la Liceul de Artă „Plugor Sándor” din municipiu au primit în dar o experienţă deosebită: aceea de a se întâlni şi de a asculta sfaturile a două dintre personalităţile marcante ale lumii artistice: celebra soprană Felicia Filip şi maestrul Cristian Mihăilescu. În cadrul evenimentului, cei doi mari artişti le-au vorbit elevilor despre artă, despre muzica clasică, dar şi despre muzica rock. Totodată, a avut loc un workshop de prezentare a albumului „Felicia Filip – Fata din vis” care cuprinde piese realizate de soprană alături de trupe precum: Compact, Iris, Direcţia 5, Holograf etc. „Albumul este o sinteză a rockului românesc şi a fost ideea lui Mike Godoroja, care mi-a pregătit material foarte bogat pentru a alege din acesta. Am ales 10 piese ale unor formaţii de renume, care, iată, deja sunt pe disc… Am făcut împreună un concert de lansare, care s-a desfăşurat pe scena Teatrului Naţional, în care am avut aproape de la fiecare formaţie invitaţi, şi a fost o întâlnire magică. Această întâlnire va fi, să zicem, reluată cu alţi invitaţi dintre cei ce sunt pe disc şi vom face turneu în toată ţara”, a declarat soprana Felicia Filip.

Albumul „Fata din vis” este cel mai recent proiect al sopranei şi este realizat cu sprijinul Asociaţiei Fondului Cultural Naţional (AFCN). Prin acest proiect, 4.000 de albume vor fi oferite tinerilor din şcolile, din liceele şi din universităţile de muzică din ţară. Cu o parte dintre aceştia, artista s-a întâlnit deja sau urmează să se întâlnească: „Dorim să expunem punctul nostru de vedere şi aşteptăm întrebările acestor tineri – cu siguranţă, multe întrebări şi întrebări esenţiale. Ei nu au neapărat acest curaj şi consideră că ceea ce gândesc ei poate că nu este chiar atât de important (…) Ştiu că eu, la momentul respectiv, am avut curajul să întreb şi să cer. Şi mi s-a răspuns, am profitat de acest lucru şi mi-a folosit foarte mult. A fost hrana mea spirituală, şi de aceea, doresc să aibă acelaşi curaj şi ei. Sunt foarte mulţi care sunt foarte binecrescuţi şi cu multă bunăcuviinţă şi bunăcredinţă şi nu îndrăznesc, pentru că, ei consideră că poate ideile lor nu au atâta importanţă. Noi vrem să demonstrăm că da, au importanţă şi că îi aşteptăm!”, a spus soprana Felicia Filip.

Astfel, şi elevilor de la Liceul de Artă „Plugor Sándor” le-au fost oferite vineri, chiar de Moş Nicolae, albume cu „Fata din vis”, împreună cu gândurile celor doi maeștri ai artei lirice și regizorale.

În ceea ce priveşte reacţia elevilor din Sfântu Gheorghe cu privire la acest eveniment, maestrul Cristian Mihăilescu ne-a spus: „În primul rând, am venit aici fiind convinşi că sunt foarte multe talente. Aşa am auzit şi am şi constatat bunăoară la concursul „Crai Nou” de la Braşov, unde am auzit nenumărate voci frumoase. Am auzit că este o şcoală foarte bună şi foarte serioasă. De aceea, am venit cu foarte mare bucurie. Copiii mi s-au părut  întâi foarte atenţi, ceea ce mi-a plăcut. Au fost concentraţi, iar apoi s-au deschis, au înflorit, le-a apărut zâmbetul pe buze şi scânteia în ochi. Şi dacă ar fi numai asta,  ar însemna că vizita noastră nu a fost zadarnică. Dar cred că a fost mult mai mult, iar întâlnirea aceasta sperăm să rodească în viitor”.

 

Emil Pantelimon, iniţiatorul Festivalului „Povestea din Ajun”  şi cel care s-a ocupat de activitatea  ce a avut loc vineri, ne-a spus: „Noi ne bucurăm foarte mult că soprana Felicia Filip a acceptat să vină și cu acest album, mai ales că este un cadou pentru comunitatea de tineri muzicieni din Sfântu  Gheorghe (…) Acest turneu în școli al „Filipissimei”  este un factor motivant pentru tinerii care trebuie să facă muzică, dar care nu-și dau seama că au forța să ducă până la capăt acest sacrificiu.  De aceea, cred că trebuie punctat și admirat acest demers pe care îl face Felicia Filip, pentru că practic, aduce muzica și experiența domniei sale de pe cele mai înalte scene, de la „Covent Garden”,  de la Paris, etc, în Liceul de Artă Plugor Sándor și așa mai departe. Îi mulțumim foarte mult şi cred că efectele vor fi vizibile- în ani, dar vor fi vizibile!”.

 

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail