În perioada primelor 10 luni ale anului 2013, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna au desfăşurat, pe linia prevenirii şi combaterii infracţiunilor silvice, un număr total de 1277 acţiuni, dintre care 382 în fondurile forestiere, 60 pe linia provenienţei, prelucrării, depozitării şi valorificării materialului lemnos, 732 pe linia legalităţii transportului materialului lemnos şi 103 alte genuri de acţiuni în domeniul silvic.

În cadrul acestor acţiuni  au fost desfăşurate un număr total de 4560 de controale, în urma cărora au fost înregistrate 158 dosare penale, au fost aplicate 860 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 884,697 mii lei şi a fost confiscată cantitatea totală de 1192,928 mc material lemnos, în valoare de 214,036 mii lei. Totodată, în ceea ce priveşte bunurile şi valorile confiscate sau ridicate în vederea confiscării, sau ridicate în vederea stabilirii provenienţei, acestea se referă la 92 de unelte sau instrumente utilizate la tăierea materialului lemnos, 1 autovehicul şi 9 vehicule cu tracţiune animală.

În prezent se află în derulare acţiunea intitulată „Pomul de Crăciun”, care vizează combaterea cazurilor de tăiere fără drept, sustragerea şi transportul pomilor de crăciun.

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, tăierea fără drept, sustragerea şi transportul pomilor de Crăciun, din fondul forestier naţional, din specia brad sau molid, se pedepseşte, în funcţie de valoarea prejudiciului creat, cu închisoare de la 6 luni la 16 ani sau cu amendă penală.

 

IPJ Covasna

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail