Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama apreciază că marşul pentru autonomie teritorială al secuilor, programat pe 27 octombrie, are o puternică tentă electorală, este nejustificat şi aduce deservicii bunei convieţuiri interetnice dintre români şi maghiari.

Horia Grama a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că e convins că acest miting nu este binevăzut de opinia publică românească, cu atât mai mult cu cât legislaţia ţării noastre asigură minorităţilor naţionale, implicit celei maghiare, toate condiţiile pentru a-şi afirma identitatea naţională, de a-şi păstra limba şi cultura specifice. Grama a mai spus că autonomia pe criterii etnice reprezintă o revendicare ce excede cadrul constituţional, dar şi prevederile internaţionale. Totodată, a subliniat că procesul de descentralizare preconizat de Guvern va avea drept rezultat o autonomie locală autentică, în care deciziile vor fi luate cât mai aproape de cetăţeni.

„Consider că acest miting nu aduce un lucru bun pentru comunitatea maghiară, creând o breşă şi mai mare în ce priveşte bunele relaţii şi convieţuirea dintre români şi maghiari (…) Desigur, orice manifestaţie trebuie luată în seamă cât se subscrie unor interese legitime, dar România este stat naţional unitar şi în Constituţie nu există prevederi care să permită autonomia teritorială pe criterii etnice. Nici în Europa autonomia pe criterii etnice nu e acceptată (…) Să explice cineva ce ar putea aduce autonomia teritorială în plus faţă de autonomia locală, perfecţionată prin descentralizare”, a spus Horia Grama.

Parlamentarul covăsnean a opinat că acest miting nu poate fi disociat de începerea campaniei electorale din Ungaria pentru alegerile de anul viitor, apreciind că forţele politice aflate acum la putere în ţara vecină sunt interesate de voturile maghiarilor cu dublă cetăţenie.

„Anul viitor vor avea loc alegeri în Ungaria şi cred că se încearcă o mobilizare pentru a obţine voturile celor care au dublă cetăţenie, iar pentru asta se folosesc teme care încă mai prind la noi (…) Cred că aceste manifestaţii sunt foarte încurajate din Ungaria”, a afirmat deputatul covăsnean.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail