Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad (UDMR), a fost sancţionat cu avertisment de Prefectura Covasna pentru nepurtarea eşarfei tricolore la manifestările oficiale.

În procesul verbal de constatare a contravenţiei, semnat de prefectul Dumitru Marinescu, se menţionează că primarul Antal Arpad nu a purtat eşarfa tricoloră la deschiderea Zilelor Sfântu Gheorghe, desfăşurate în această primăvară. În document se specifică, totodată, că nepurtarea acestui însemn la manifestările publice şi cele oficiale se sancţionează, prin lege, cu amendă cuprinsă între 2.500 şi 5.000 de lei.

Marinescu a declarat pentru AGERPRES că a primit mai multe sesizări din sfera civilă legate de nepurtarea eşarfei de către primar şi a considerat că este de datoria lui să îl atenţioneze cu privire la respectarea prevederilor legii.

Antal Arpad a declarat IERI, în cadrul unei conferinţe de presă, că poartă eşarfa atunci când consideră că se impune acest lucru. Spre exemplu, nu i s-a părut oportun să se afişeze cu ea pe 15 martie, când se sărbătoreşte Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, şi nici la inaugurarea ştrandului din Sfântu Gheorghe.

„Acolo unde trebuie, o port. Sunt pregătit să mi se ia mandatul pentru că nu port tricolorul pe scenă de 15 martie, când vorbesc în faţa câtorva mii de secui despre jertfa adusă pentru pământurile natale (…) Sunt momente când consider că e de bun simţ să nu port eşarfa, de exemplu când am predat ştrandul, pentru că nu puteam să merg în slip şi să-mi pun eşarfa tricoloră. Dar, conform legii, aveam obligaţia să o port”, a spus Antal Arpad.

El a adăugat că i se pare bizar că a primit acest avertisment la aproape cinci luni după Zilele Sfântu Gheorghe şi nu crede că în ţară mai există un caz similar, deşi nici alţi primari nu poartă întotdeauna tricolorul la manifestările oficiale.

„Şi alţii deschid evenimente fără eşarfă tricoloră. Nu l-am văzut pe Măzăre (primarul municipiului Constanţa n.r.) cu eşarfa atunci când sărea cu paraşuta”, a conchis Antal Arpad.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail