Ministerul Educaţiei a alocat luna aceasta o tranşă în valoare de 190.000 de lei pentru plata restanţelor la naveta elevilor din judeţul Covasna, suma rămasă de achitat fiind de 1,6 milioane de lei, a declarat ieri, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean.
Şefa instituţiei, Keresztely Irma a precizat, în cadrul unei conferinţe de presă, că banii primiţi de la Minister acoperă contravaloarea abonamentelor pentru lunile noiembrie şi decembrie 2012 şi parţial pentru primele două luni din acest an. Potrivit acesteia, Ministerul Educaţiei va încerca să „stingă” datoria până la sfârşitul anului. Keresztely Irma a mai spus că în judeţul Covasna sunt înregistraţi 5358 de elevi navetişti, majoritatea din mediul rural, dar dintre aceştia doar aproximativ 3000 au dreptul la bani de navetă, respectiv cei care nu au unităţi şcolare liceale ori profesionale în localităţile din care provin.

Şefa Inspectoratului a afirmat că elevii au dreptul democratic să protesteze, dar „protestele nu nasc bani”. De asemenea, a amintit că, începând din această toamnă, Ministerul a reglementat preţul abonamentelor de navetă, prin urmare la nivelul judeţului Covasna suma maximă ce va putea fi decontată pentru un abonament este de 58 de lei.

„Atât se poate deconta de la şcoală. Ce depăşeşte va trebui să fie acoperit de părinţi (…) Noi am făcut un apel către firmele de transport şi le-am adus la cunoştinţă că vom putea asigura plata abonamentelor doar în limita legii. Cert este că plata se va face lunar”, a spus Keresztely Irma.

Asociaţia tinerilor maghiari din judeţul Covasna a anunţat că săptămâna viitoare va organiza o nouă acţiune de protest pentru recuperarea banilor de navetă. Elevii au organizat mitinguri şi în luna septembrie, imediat după deschiderea anului şcolar, dar şi înaintea vacanţei de vară, când li s-au alăturat sute de colegi din ţară, aflaţi într-o situaţie similară.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail