Episcopul reformat Laszlo Tokes a fost invitat de Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania să participe la marşul pentru autonomie ce va avea loc pe data de 27 octombrie în judeţul Covasna.

Primarul comunei Moacşa, Bacs Benke Laszlo a declarat ieri, pentru AGERPRES, că Tokes Laszlo a confirmat participarea şi va oficia slujba religioasă ce va avea loc înaintea marşului, în biserica reformată din localitate.

Conducerea Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) căruia îi aparţine iniţiativa mitingului, precizează, într-un comunicat de presă remis luni, AGERPRES, că marşul va avea loc între orele 12 şi 13,30 şi va fi precedat de slujbe ecumenice în aer liber. De asemenea, menţionează că protestul este îndreptat ‘împotriva proiectului de reorganizare administrativă a României şi reprezintă o luare de poziţie în favoarea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc’.

„Acţiunea organizată după modelul Marelui Marş de la Washington de acum o jumătate de secol este menită să atragă atenţia întregii lumi asupra doleanţelor de autonomie ale comunităţii maghiare care trăieşte în acest spaţiu în majoritate numerică (…) Trebuie să aducem la cunoştinţă lumii întregi că ceea ce încearcă să facă statul prin includerea forţată a Ţinutului Secuiesc într-o regiune majoritar românească contravine moştenirii constituţionale comune ale statelor membre ale Uniunii Europene, contravine angajamentelor internaţionale ale României”, se arată în documentul citat.

Organizatorii se aşteaptă ca la manifestaţie să participe circa 150.000 de maghiari din Ardeal, din Ungaria, precum şi din alte ţări. Potrivit acestora, simultan vor fi organiza manifestaţii de simpatie în mai multe oraşe şi capitale din Europa şi America. Evenimentul va fi transmis live de postul de televiziune Duna şi Radio Kossuth din Ungaria, iar emisiunea-radio editată de Serviciul de presă al CNS va fi difuzată pe frecvenţele radio locale în limba maghiară şi va putea fi ascultată online.

Liderii CNS reproşează autorităţilor statului român că nu iau în considerare voinţa comunităţii maghiare şi nici nu doresc să poarte un dialog pe tema autonomiei, în schimb, ‘sub pretextul reformei administrative, s-au apucat să împartă judeţele ţării ca pe nişte feude între liderii partidelor aflate la guvernare’.

„Singurul răspuns care poate fi dat unui asemenea comportament este accentuarea protestelor pe plan internaţional, iar aici, acasă, opoziţia deschisă şi în masă faţă de intenţiile guvernamentale”, se mai spune în comunicat.

Manifestanţii intenţionează să formeze un lanţ viu de-a lungul DN 11, începând din localitatea Chichiş, până în localitatea Breţcu, la ieşirea spre judeţul Bacău, adică pe o lungime de 54 de kilometri.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail