397 de locuri de muncă au fost oferite la Bursa pentru Absolvenți, organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna, la Sfântu Gheorghe. La eveniment au participat 221 de persoane, dintre care două și-au găsit un loc de muncă.

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna a organizat, vineri, la Aula Universităţii „Babeş-Bolyai”- Extensia Sf. Gheorghe, Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți. La eveniment s-au prezentat 221 de persoane.  Două dintre acestea au reuşit să obțină un loc de muncă. Deși evenimentul a fost dedicat în special absolvenţilor, la bursă au participat şi persoane din alte categorii.

Directorul executiv al AJOFM Covasna, dl. Kelemen Tibor, ne-a spus că oferta locurilor de muncă a fost una generoasă. Agenții economici prezenți au oferit 397 de locuri de muncă, în diverse domenii de activitate – confecții, asigurări, prelucrarea lemnului, construcții, industria auto, industria hotelieră, industria alimentară, comerț și altele.

Dintre locurile de muncă oferite, 47 au vizat persoanele cu studii superioare.

Pentru muncitorii necalificați au fost oferite 198 de locuri de muncă, cele mai multe fiind în domeniul fabricării autovehiculelor, la asamblare.

Și în domeniul confecțiilor au existat oferte, însă, se pare că interesul pentru acest domeniu a mai scăzut: ”În domeniul confecțiilor, pentru necalificați, au fost doar 10 locuri de muncă, ceea ce nu înseamnă că nu se caută în continuare personal pentru domeniul confecționării articolelor de îmbrăcăminte. Ei au intrat în categoria muncitorilor calificați, unde, din păcate, indiferent de  ce ofertă a fost – și au fost de față reprezentanți a cinci fabrici de pantaloni și mai mici, și mai mari- doar pe posturile de întreținere aparatură de cusut s-a interesat o singură persoană, în rest, nu s-au mai interesat în continuare de domeniul confecțiilor”, a spus directorul Kelemen Tibor.

Pentru muncitorii calificați au fost 109 oferte, în domeniul construcțiilor,  servicii și nu numai, iar pentru cei cu studii medii au fost oferite 43 de locuri de muncă printre acestea fiind posturi ca: desenatori, asistent medical de fizioterapie, referent,  agent de asigurare, operator de introducere validare date etc.

 

O clasă de  liceeni, prezentă la bursă

 

Conducerea AJOFM Covasna a apreciat faptul că la bursa locurilor de muncă pentru absolvenți a participat și o clasă de elevi, de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”, specializarea „tehnician în turism”, an terminal. Elevii au fost interesați în special de locurile de muncă oferite de firmele din domeniul turismului. „Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși a fost prezent la bursă cu o clasă. Domnul profesor Mihai Pârvan a venit cu o clasă de elevi (…) Pe noi ne-a onorat prezența acestor tineri, în primul rând prin modul de prezentare – au venit în ținuta lor școlară – respectiv, pentru că s-a văzut clar că există interes. Au luat pliante, s-au informat, ne-am adunat într-o sală separată, am discutat despre cum gândesc ei, despre nevoia întocmirii unui CV, etc”, ne-a spus directorul Kelemen Tibor.

În data de 31 august (a.c.), rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Covasna era de 7,13%, în evidenţele AJOFM existând 6.388 persoane în căutarea unui loc de muncă.
 Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), bursa locurilor de muncă pentru absolvenți s-a desfășurat vineri în toate județele și în municipiul București, în 82 de agenții locale și puncte de lucru ale ANOFM. În vederea organizării acestui eveniment au fost contactați 28.828 agenți economici, 2.179 confirmând participarea și oferind 23.310 locuri de muncă.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail