Proiectul de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri a fost adoptat prin vot final, săptămâna trecută.

 

Iniţiativa legislativă îi aparţine deputatului PSD Covasna, Horia Grama şi a fost susţinută de mai mulţi colegi parlamentari. „Am constatat în multe contacte cu agenţii economici, cu oamenii, că legea existentă avea nişte lacune în aplicarea ei, motiv pentru care am avut această iniţiativă legislativă. Am lucrat împreună cu specialiştii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă pe ea şi pe toate problemele care au apărut în aplicarea ei”, a declarat joi, deputatul Horia Grama.

Potrivit acestuia, deficienţele constatate se referă la faptul că nu erau clar definite ocupaţiile necalificate din cadrul grupei  majore 9 din Clasificarea Ocupaţiilor din România. De asemenea, s-a constatat că era necesară extinderea termenului „beneficiarului de lucrări”, astfel încât exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri să poată fi utilizată şi de persoana fizică, persoana fizică autorizată şi întreprinzătorul persoană fizică titular al întreprinderii individuale şi a întreprinderilor familiale, pe lângă persoana juridică, dar şi reglementarea timpului de desfăşurare a activităţii cu caracter ocazional de zilierul minor, pentru a elimina încălcarea drepturilor minorilor.

„De la societăţile comerciale mari am constatat că legea, aşa cum era, le crea foarte multe neplăceri celor care angajau foarte mulţi zilieri, mă refer la societăţi care au plantaţii de vie de exemplu, şi în sezon angajau sute sau mii de oameni. Conform legii, ei trebuiau să facă zilnic nişte rapoarte scrise care îngreunau foarte mult această derulare a activităţilor. De asemenea, erau probleme privind situaţia minorilor (…) nu era reglementată în mod special situaţia acestora, cu respectarea drepturilor lor. De asemenea, corelarea muncilor cu caracter sezonier, de ziler, cu Clasificarea activităţilor din economia naţională şi, bineînţeles că aici intra şi corelarea plăţii salariului pe ora de muncă”, a explicat deputatul Horia Grama.

Proiectul a fost aprobat la începutul sătămânii trecute, la votul final, cu 324 voturi „pentru”, un vot „contra” şi o abţinere.

„Aş remarca şi sprijinul pe care l-am obţinut de la colegii mei şi l-aş menţiona în mod special pe domnul Iordache Florin, care este preşedintele Comisiei de Muncă şi care alături de mine a semnat această iniţiativă legislativă”, a precizat deputatul.

 

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail