Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Covasna informează contribuabilii că în Monitorul Oficial al României nr.582/13.09.2013 a fost publicat OPANAF nr.2986/2013  pentru modificarea pct.1 din anexa nr.2  la OPANAF nr. 3596/2011  privind declararea livrărilor/ prestărilor şi achiziţiilor efectuate pe teritoriul naţional de persoanele înregistrate în scopuri de TVA şi pentru aprobarea modelului şi conţinutului declaraţiei informative privind livrările / prestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional de persoanele  înregistrate în scopuri de TVA, formular 394.

           Potrivit  ordinului menţionat mai sus, Declaraţia 394 se depune de către:

a) persoanele  impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art.153 din Codul fiscal, şi care sunt obligate la plata taxei conform art.150 alin (1) si (7), pentru operaţiuni impozabile în România conform art.126 alin (1) şi taxabile cu cota prevăzută de lege.

Declaraţia se depune pentru orice operaţiune taxabilă pentru care este emisă o factură, inclusiv pentru avansuri, precum şi pentru operaţiunile care se aplică sistemul TVA la încasare.

b) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România conform art.153 din Codul fiscal, care realizează în România, de la persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, achiziţii de bunuri sau servicii taxabile cu cota prevazută de lege.

Declaraţia  trebuie să conţină toate facturile care au fost primite în perioada de raportare, inclusiv cele care au înscrisă menţiunea „ taxare inversă” sau „ TVA la încasare”.

În declaraţie nu se  înscriu :

– facturile emise prin  autofacturare;

– operaţiunile cu persoane neînregistrate ca plătitoare de TVA în România;

– livrările/ achiziţiile pentru care s-a emis bon fiscal, dar nu s-a emis factură.

Începând cu operaţiunile efectuate în luna august 2013 nu se declară bonurile fiscale cu valoare sub 100 de euro care îndeplinesc condiţiile unei facturi simplificate conform art.155 alin. (11), (12) si (20) din Codul fiscal. Prevederea referitoare la bonurile fiscale se va aplica numai până la data de 31 decembrie 2014.

Termen de depunere

Declaraţia 394 se depune până în data de 25 inclusiv a lunii următoare încheierii perioadei de raportare şi numai dacă în această perioadă au fost realizate operaţiuni de natura celor care fac obiectul obligaţiei de declarare.                   

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail