Un eveniment de zile mari s-a desfăşurat în weekend-ul abia încheiat la Braşov: s-a inaugurat, în sfârşit,   moderna  locaţie  „Patria”, unde pentru prima dată în  136 de ani de existenţă  Filarmonica  va avea propriul ei  sediu! Pentru cine nu este le curent cu stările de lucruri din domeniu, această informaţie pare de domeniul absurdului.

Însă, vă asigurăm, dragi prieteni, că  acesta a fost adevărul: prestigioasă instituţie de cultură care îşi desfăşoară activitatea pe raza a nu mai puţin de… trei judeţe – Braşov, Covasna,  plus  melomanii din Harghita – nu  a beneficiat niciodată de propia-i “casă”, stând cu chirie şi concertând fie la „Reduta”, fie la Casa Armatei sau în alte spaţii…

De necrezut, însă adevărat!

Zi importantă  pentru  muzicieni şi melomani

Ei bine, vineri-seara, să reţinem data (20 septembrie 2013),  am trăit alături de o asistenţă numeroasă  emoţionantul moment când  după  ample reparaţii, consolidări,  modernizări, finisări şi dotări acustice la standarde moderne, vechiul cinematograf  braşovean “Patria”, din zona centrală a oraşului,  a căpătat o cu totul altă înfăţişare, primindu-şi primii spectatori.    

  A fost un spectacol inaugural cu totul remarcabil. De fapt, o Gală demnă de o asemenea festivitate, aplauzele şi ovaţiile de la final încununând prestaţia artiştilor. A concertat, cum era firesc Orchestra  Filarmonicii, avându-l la pupitru  pe dirijorul japonez Daisuke Soga,  devenit Cetăţean de Onoare al Braşovului, graţie celor 20 de ani în care a prestat activităţi artistice în municipiul de sub Tâmpa. Am ascultat  lucrări cunoscute din creaţia unor mari creatori ca   Richard Vagner, Giuseppe Verdi, Pietro Mascagni, Bela Bartok, dar şi Iosif Ivanovici precum şi,  ale titanul nostru, George Enescu.  Pe lângă instrumentiştii Filarmonicii, au evoluat  corul Operei braşovene şi copiii de la grupul coral “Unison”, realizându-se un program dens şi unitar.

Proiect ambiţios

 Trebuie spus că în ultimii doi ani a fost un veritabil şantier între bd. 15 noiembrie şi str. Lucian Blaga, unde a existat vechiul cinematograf „Patria”.  Totul a început cu unproiect ambiţios al Primăriei Braşov, în care edilul-şef George Scripcaru s-a implicat personal.  La fel ca şi în cazul reabilitării Teatrului Dramatic, care este  actualmente în plin proces de transformare,  astfel ca la Festivalul de Dramaturgie Contemporană din  luna noiembrie  sala mare să  fie gata.

La  noul complex „Patria”   s-au utilizat fonduri europene şi o cotă-parte  mai mică de la bugetul local. Însă pe lângă bani s-au înregistrat   multe  zbateri, piedici obiective şi subiective, amânări.  S-a impus  depăşirea unor  oprelişti birocratice  şi a unor contestaţii nefondate.

Dar după cum ne spunea dl. Sorin Toarcea, PR al Primăriei Braşov (un excelent comunicator şi bun coleg al gazetarilor  – prin amabilitate căruia şi   ziarul „Mesagerul de Covasna” a putut fi prezent  la   eveniment alături de mass-media locală)  este bine de ştiut că până în  noaptea premergătoare inauguării s-a lucrat la montarea scaunelor şi la efectuarea unor retuşuri.

Au fost executate pe parcurs complicate lucrări  de consolidare a imobilului vechi de 45 de ani,  de construire a scenei (care este din beton, fiind acoperită cu parchet şi incluzând un sistem de încălzire în pardoseală), remodelări, extinderi. Pentru ca în final totul  să iasă  impecabil, iar sala principală de concerte să aibă poate cea mai bună acustică din România!

Calculele specialiştilor în domeniu au ținut seama  de aşa-numitele „centre de interferență” a undelor sonore, de reflecţia lor, găsindu-se  soluții optime de construcție şi design funcţional într-un spaţiu preexistent, astfel ca fiecare spectator să aibă parte de o receptare perfectă.

Şi vă asiguărăm că am avut senzaţia participării nu la un concert simfonic, ci la o imprimare dintr-un studiou audio profesionist. Ne-au împărtăşit aceleaşi opinii câţiva dintre spectatori, profesionişti în domeniul artelor frumoase, precum pianistul Ovidiu Mezei, de la Opera Braşov, Bartha Arpad, directorul Muzeului de Artă, scriitorul Doru Munteanu, pictorul Nicolae Daicu, preşedintele Filialei locale a UAP, Ana şi Virgil Oniţă, manageri ai SC „Libris” şi alţii.

Toţi au avut cuvinte de apreciere la adresa minunatei locaţii destinate muzicienilor de sub Tâmpa.

Subscriem întru total.

Adevărat complex cultural

De fapt aici nu ne referim  doar  la o simplă incintă  acustică foarte bine pusă la punct, ci  de un adevărat spaţiu multifuncţional. Pe lângă  sala principală de spectacole, cu capacitatea de 458 de locuri şi  a ei scenă generoasă de  185 de metri pătrati (pe care  încap 80 de artişti împreună cu instrumentele lor) mai fiinţează în clădire o sală mai mică.  Are 53 de locuri, şi pe  lângă audiţii muzicale se vor  proiecta  filme, gândindu-se ca o mini-cinematecă.  În complexul „Patria” există, totodată, zone în care pot fi amenajate expoziţii, plus încăperi cu destinaţie administrativă.

 

În alocuţiunea de inaugurare,  dinamicul primar Gerorge Scripcaru spunea că au fost executate importante operaţiuni inginereşti pentru consolidarea structurii existente, înlocuirea şi refacerea finisajelor şi a instalaţiilor, recompartimentare, realizarea izolaţiei fonice, eficientizarea termică a clădirii şi alte dotări specifice.

Vechiul imobil de la „Patria”, părăsit, degradat, lăsat de izbelişte, iată că trăieşte astăzi o nouă tinereţe.

Noua Casă a muzicii”

De la dl.Liviu Mateş,  directorul Filarmonicii braşovene – care a transmis prin intermediul nostru un cald salut melomanilor covăsneni, pe care îi aşteaptă în număr cât mai mare în noua „Casă a muzicii” – am aflat că  la „Patria” se  vor organiza  numeroase activităţi cu profil artistic, fiind preconizate peste o sută de evenimente anual, urmărindu-se autofinanţarea.

Ne referim nu numai la tradiţionalele concerte simfonice, ci şi la spectacole pentru pensionari, audiţii educative destinate preşcolarilor, elevilor şi studenţilor. Să nu uităm de tradiţionalele  concursuri şi festivaluri muzicale  cu caracter naţional şi internaţional, la care se adaugă alte activităţi adiacente, vernisaje, cinemateca ş.a.m.d.

Şi un lucru îmbucurăor, preţul biletelor rămâne acelaşi.

O invitaţie pentru astăzi

 Vorbind de pluralitatea acestui complex cultural, să spunem că deja în sala mică au început proiecţiile la un maraton cinematografic  dedicat  celebrului umorist american, Seinfeld, în cadrul Festivalului de „stand-up comedy”.

Iar  astăzi are loc  un Recital extraordinar susţinut de Maxim Vengerov, poate cel mai bun  violonist din lume în momentul de faţă, care cântă pe o vioară excepţională „Stradivarius“ construită în 1727. Concertul amintit  începe la ora 18.00 şi face parte din Festivalul „George Enescu”.

Vor fi prezentate lucrări de Mozart în interpretarea Orchestrei „Virtuozii” din Bucureşti, ne-a declarat  ieri d-na Cecilia Doiciu, directorul Direcţiei  Relaţii Externe, Cultură şi Evenimente din cadrul Primăriei Braşov.

Deschiderea oficială a Stagiunii pe  26 septembrie 2013

Iubitorilor muzicii clasice le mai spunem că Deschiderea oficială a Stagiunii 2013-2014 a Filarmonicii din Braşov va avea loc, totuşi, abia  joi,  26 septembrie, de la ora 19.00,  în noua  sală proprie,  de la „Patria”. Pentru acest concert, Orchestra Filarmonicii a pregătit un program special, care include compoziţii de W. A. Mozart, A. K. Glazunov, L. van Beethoven şi G. Enescu, dirijor fiind  vechiul prieten al Braşovului şi statorinic colaborator al Filarmonicii, acelaşi Daisuke Soga.  Iar solistă va fi o compatriotă de a sa,  violonista niponă,  Asuka Kawamata.

Cele mai bune asupicii

Aşadar, iubiţi melomani din judeţul Covasna, există acum  cele mai bune asupicii pentru o stagiune muzicală  minunată, dar şi multe altele de acum înainte, aşa că notaţi-vă în agenda dv. de spectacole noua adresă a Filarmonicii din Braşov de la Complexul „Patria”, aflată vizavi de „Carpatex” .

…În ceea ce ne priveşte, ca nişte cronicari  fideli ai faptelor  de cultură remarcabile, nu putem decât să adresăm felicitări realizatorilor! Şi în măsura posibilităţilor (şi a…invitaţiei) ne vom strădui să informăm prompt publicul covăsnean despre cele mai interesante evenimente artistice.

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail