În cursul zilei de sâmbătă, 13 septembrie, în care Crucea Roşie Română  a sărbătorit  Ziua Mondială de Prim Ajutor, în zona parcului central din  Sfântu Gheorge a fost organizat un  exerciţiu de simulare a unui accident rutier, cu victime, precum şi o prezentare a unor tehnici de prim ajutor. Cei prezenţi- copii, tineri, persoane adulte- au aflat de la reprezentanţii Crucii Roşii Covasna şi cei ai  SMURD cât de importantă este cunoaşterea, de fiecare dintre noi, a tehnicilor de prim ajutor care trebuie acordat în cazul în care ne confruntăm cu o situaţie ce impune acest lucru. „Astăzi sărbătorim ziua Mondială de Prim Ajutor, ocazie cu care Crucea Roşie Covasna  împreună cu ISU Covasna am prezentat  persoanelor de faţă  câteva tehnici de prim ajutor. Astfel, le-am arătat  suportul vital de bază- când găsim o victimă căzută pe stradă cum verificăm conştienţa şi respiraţia, cum sunăm la 112, iar  cu ajutorul celor de la descarcerare am făcut  şi o demonstraţie de scoatere a unei victime  imobilizată în maşină, în urma unui accident rutier” ne-a spus Buna Hunor Attila, şeful Serviciului de voluntariat din cadrul Crucii Roşii Covasna.

Copiii, alături de părinţii lor s-au arătat foarte interesaţi ce tehnicile prezentate de Hunor, Istvan şi Cristian,  dar mai ales de „manevrele” celor ce au intervenit în „accidentul” din centrul oraşului.

Potrivit Agerpres, statisticile arată că, în prezent, la nivel mondial, se produce o fatalitate pe şosele la fiecare 30 de secunde, iar în Europa mai mult de 50% din totalul deceselor rezultate din accidente rutiere au loc în primele minute de la accident, chiar înainte de sosirea serviciilor de urgenţă.

Milioane de persoane sunt rănite sau ucise anual de leziuni pentru că nu s-a acordat primul ajutor la timp sau s-a intervenit inadecvat. Luarea unor măsuri adecvate imediate şi aplicarea tehnicilor corespunzătoare de prim ajutor pot reduce considerabil numărul de decese, spun reprezentanţii Crucii Roşii.

Mişcarea de Cruce Roşie reprezintă unul dintre liderii mondiali în educarea şi furnizarea primului ajutor. De peste 137 de ani, primul ajutor a fost unul dintre principalele servicii prestate de voluntari ai Crucii Roşii Române.

Cursurile de prim ajutor desfăşurate de Crucea Roşie Română au acoperire naţională şi certificare europeană. În cursul anului 2012, Crucea Roşie Română a răspuns unui număr crescut de solicitări venite de la diverse companii, instituţii şi persoane fizice, asigurând cursuri de prim ajutor de bază pentru aproximativ 19.000 de persoane. Primul ajutor reduce vulnerabilităţile şi ajută la construirea unor comunităţi mai puternice. „Primul ajutor, acordat corect şi în timp util, poate salva vieţi. Din păcate, în faţa accidentelor, suntem cu toţii la fel de vulnerabili, dar acordarea primului ajutor poate fi învăţată de fiecare dintre noi, pentru a diminua efectele accidentelor, pentru a salva vieţi”, a declarat preşedintele Crucii Roşii Române, Mihaela Geoană.

M.G.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail