Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a adresat o scrisoare deschisă Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), prin care sesizează comportamentul necorespunzător şi „lipsit de fairplay” al suporterilor maghiari, prezenţi la meciul România-Ungaria, jucat recent pe Arena Naţională din Bucureşti.

Conducerea Forumului menţionează, printre altele, în documentul citat, că suporterii unguri au incendiat si vandalizat trenul cu care au sosit în România, au distrus localuri publice din centrul Bucureştiului, au proferat mesaje denigratoare la adresa românilor şi a României pe care au intitulat-o „Ţara ţiganilor”, au adus ofensă însemnelor de stat şi Imnului naţional al României întorcându-se cu spatele şi afişând semne obscene în timpul intonării. De asemenea, au scandat „Piară Trianonul”’ şi au arborat drapele şi însemne cu harta Ungariei Mari, lezând astfel sentimentele naţionale ale românilor.

„Faptele sesizate reprezintă atitudini xenofobe şi rasiste de o deosebită gravitate din partea suporterilor ungari”, se arată în scrisoarea dată vineri publicităţii.

Referindu-se la plângerea pe care liderii UDMR Covasna au adresat-o recent FIFA, prin care reclamă atitudinea „antimaghiară” a suporterilor români, conducerea Forumului apreciază că aceştia încearcă, de fapt, să distragă atenţia publică şi a forurilor internaţionale de la „modul reprobabil” în care s-au comportat suporterii unguri în Romania.

„Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita si Mureş consideră că a vorbi, într-un astfel de context, de „atitudini antimaghiare” nu reprezintă altceva decât o dovadă de lipsă de fair-play din parte semnatarilor respectivei sesizări, iar luarea în considerare a acestor pretenţii va crea confuzie şi va justifica viitoare abordări extremiste din partea ambelor părţi”, conchid semnatarii scrisorii.

Forumul Civic a ataşat şi câteva imagini elocvente cu privire la comportamentul şi atitudinea suporterilor unguri pe durata prezenţei în România.

Liderii UDMR Covasna, Tamas Sandor, Antal Arpad şi Marko Attila au adresat săptămâna trecută o scrisoare FIFA prin care au solicitat sancţionarea „atitudinii antimaghiare” a unor suporteri români prezenţi la meciul de fotbal România-Ungaria de la Bucureşti, care au scandat „Afară, afară cu ungurii din ţară” şi au afişat mai multe pancarte inscripţionate „1918”, anul unirii Transilvaniei cu România.

Liderii UDMR au subliniat că acest caz nu este unul izolat şi că astfel de atitudini marchează în mod negativ comunitatea maghiară, „stârnind sentimente de frică şi neîncredere” în rândul membrilor acesteia. Marko Attila a mai sesizat FIFA în primăvara acestui an cu privire la „excesele” naţionaliste ale unor suporteri români din timpul meciurilor Olanda-România şi CFR Cluj-Rapid.

Partida România-Ungaria, jucată vineri, 6 setembrie, pe Arena Naţională, a fost câştigată de tricolorii români cu 3-0.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail