Noul an şcolar 2013-2014  va aduce în băncile unităţilor de învăţământ din  judeţul Covasna, în clasa pregătitoare, un număr de 2098 elevi, cu 227 mai mulţi decât în anul şcolar anterior.  Cei mai mici şcolari  au fost  organizați în 125 de clase dintre care  71 clase în  mediul urban și 54 clase în mediul rural. Rădiţa Palela, inspector şcolar general adjunct al IŞJ Covasna ne-a spus că elevii din clasele pregătitoare sunt aşteptaţi, la catedră, de  149 cadre didactice -48 la secția română și 101 la secția maghiară-,  care au urmat un curs de formare în această vară. Potrivit acesteia, în judeţul nostru nu  există probleme privind spațiul de desfășurare a activităților instructiv-educative, şi,  acolo unde a mai fost necesar mobilier adecvat pentru completarea celui existent, acesta a fost achiziţionat de unităţile de învăţământ.

Doamna Rădiţa Palela a precizat că în noul an şcolar, ce va începe în curând, au fost introduse  programe noi, respectiv s-a introdus obligatoriu studiul unei limbi moderne (o oră pe săptămână) pentru clasa pregătitoare și clasa I, precum şi o disciplină opțională în planul cadru la clasa I. Totodată, Ministerul Educaţiei Naţionale  a aprobat două discipline opționale pentru clasa a III- a și a IV-a: ,,Filozofie pentru copii” și ,,Educație financiară”, care  pot fi alese de părinți ca materie de studiu, la rubrica CDS.

Învaţă în clase simultane

Datorită numărului mic de elevi din anumite zone ale judeţului Covasna, copiii din cilcul primar sunt nevoiţi să înveţe simultan, în acest sens fiind formate un număr de  155 de  clase simultane, dintr-un total de 670 clase. Din informaţiile furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean reiese faptul că şi la nivelul învățământului gimnazial există  80 de  clase simultane, dintr-un total de 487 clase. Una dintre unităţile de învăţământ în care elevii vor învăţa în clase simultane  este Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, unde, cei 7 elevi înscrişi în clasa a V-a secția română vor învăţa împreună cu cei 14 elevi ai clasei a VII-a.

Cadre didactice titulare într-o proporție de 70%.

Inspectorul şcolar general adjunct al IŞJ Covasna, Rădiţa Palela, a declarat că în noul an şcolar  posturile didactice din judeţul Covasna  sunt acoperite de cadre didactice titulare într-o proporție de 70%. Aceasta a menţionat că în data de 13 septembrie va avea loc o  repartiție pentru suplinitori, conform graficului de derulare a etapelor de mobilitate a personalului didactic aprobat de MEN.

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail