După ce a semnat contractul de management, în cursul săptămânii trecute, joi, noul director al Teatrului „ Andrei Mureşanu” (TAM) din Sfântu Gheorghe, Dan Ţopa, a făcut cunoscute  o parte dintre planurile sale pe care le are în lista de priorităţi,  pentru noua sa „casă”. Astfel, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut  loc ieri,  la sediul TAM, managerul  Dan Ţopa a declarat că  împreună cu regizorul Ana Mărgineanu şi dramaturgul Ştefan Peca doresc să aducă la Sfântu Gheorghe  poiectul pe care cei doi  l-au lansat cu ani în urmă, şi care s-a derulat deja în Baia Mare, Piatra Nemţ şi Târgovişte,  intitulat „Despre Romania, numai de bine!”, menit să facă un crochiu al oamenilor şi locurilor exact aşa cum sunt văzute prin ochii unui străin. „Este un proiect prin care ne dorim să facem ceva pentru comunitățile în care trăim. Când zic ”comunități” mă refer la orașe. E un fel de ”hartă artistică” a României, făcută ca un puzzle din mici bucăți (…) deci, în loc să plecăm de la imaginea mare a României, noi o luăm pe fiecare oraș care ne invită și care ne primește- și cu toate aceste ”bucăți”, cu toate aceste spectacole adunate, la un moment putem ajunge la o imagine mai mare a României (…). Este un proiect care nu face teatru documentar, deși este dedicat orașelor care ne primesc. Deci, nu este un teatru documentar, ci este mai degrabă un soi de teatru impresionist, în sensul că este o impresie a noastră ca străini veniți în locul respectiv. Ideea este să facem un spectacol al orașului gazdă, dedicat locuitorilor acestuia, un spectacol în care ei să se regăsească, prin ochii unui străin. Să știe în clipa în care vin la teatru că viața lor este demnă de a fi pusă pe scenă, că ei înșiși pot inspira un dramaturg (…)”, a spus Ana Mărgineanu.

Dan Ţopa a menţionat faptul că, spre sfârşitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie, Teatrul „Andrei Mureşanu”  în colaborare cu Teatrul „Tamasi Aron” vor demara un proiect, împreună cu regizorul Radu Afrim, despre care ne va dezvălui amănunte doar la momentul oportun.

Zilele Teatrului la Sfântu Gheorghe … şi Festivalul  ATELIER”

Noul manager al Teatrului „Andrei Mureşanu” a declarat că are în plan ca în cursul lunii  octombrie să organizeze  „Zilele Teatrului”, împreună cu mai mulţi parteneri. „Ce înseamnă Zilele Teatrului? Un maraton teatral, un maraton cu tot ce are TAM mai bun, cu tot ce e în stagiune. Vom avea teatre invitate, vom invita oameni de teatru şi oameni de artă, artişti, artişti plastici, fotografi,  şi vom invita oameni de afaceri din ţară, interesaţi  nu numai de Sfântu Gheorghe, ci şi de teatru” a precizat acesta. Iar planurile sale îndrăzneţe cuprind şi readucerea „acasă” a Festivalului „Atelier” care, în anii din urmă, prin spectacolele şi artiştii de marcă din ţară dar şi din străinătate care-au urcat pe scenă, pe parcursul mai multor ediţii, a făcut ca  oraşul  Sfântu Gheorghe să fie, preţ de câteva zile,  un adevărat „centru cultural” al ţării. „Pot să vă mai spun că voi reuşi să aduc acasă Festivalul Atelier, şi,  în echipa pe care eu mi-am propus-o, sigur va fi şi Radu Macrinici (iniţiatorul festivalului-n.red.)” ne-a asigurat  Dan Ţopa.

Bani puţini, planuri multe

Vorbind despre bugetul pe care Teatrul „Andrei Mureşanu” îl are stabilit pentru acest an de către Consiliul Local  Sfântu Gheorghe, managerul TAM a spus: „ Problema banilor a trebuit să o înţeleg din capul locului: ăştia sunt,  şi ăştia vor fi timp de trei ani, deci nu se vor modifica în nici un fel. E un lucru hotărât de CL şi oricine ar veni ca director nu ar putea avea un buget mai mare de 754.000 lei,  asta însemnând salarii -704.000 lei- şi proiecte. (…) O să încercăm să accesăm surse de finanţare pe toate căile. O să încercăm să deschidem un fel de magazin cu toate produsele şi producţiile teatrului, cu dvd-uri, tricouri şi materiale publicitare” a mai spus Dan Ţopa.

Acesta a adus în discuţie şi  situaţia  viitorului sediul al Teatrului  „Andrei Mureşanu” din clădirea fostului Cinematograf „ARTA”, menţionând că deşi lucrările de reamenajare şi modernizare nu sunt gata, are în plan să se folosească de anumite spaţii din respectiva clădire. „Noi avem în intenţie să montăm acolo spectacole. Mie-mi place foarte mult,  şi dacă lucrările la noul sediu vor începe mai târziu, sigur că până atunci noi vom avea multe lucruri în desfăşurare acolo. Eu l-am văzut, şi cred că se poate. În paralel cu sălile şi spaţiile de aici vom încerca să folosim şi spaţii de acolo” a arătat noul manager al TAM care a încheiat, spunând:  „Vreau să particip la viaţa culturală a oraşului, este un teatru al comunităţii şi pentru comunitate şi ne dorim să fie mult mai prezent în viaţa comunităţii, nu numai prin 5 proiecte mari şi 12 proiecte pentru copii, proiecte care sunt prevăzute în programul minimal”.

Dan Ţopa  a preluat funcţia de director al Teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe, pentru un mandat de trei ani,  în urma câştigării concursului organizat în această vară, după demisia regizorului Horaţiu Mihaiu.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail