Trupa Osono din Sfântu Gheorghe va reprezenta Europa de Est la Festivalul Mondial al Teatrului de Amatori ce va avea loc luna aceasta la Monaco.
Managerul trupei, Fakazas Misi, a declarat ieri că la acest festival vor fi prezente 24 de teatre de pe cinci continente, iar Osono va prezenta spectacolul Chipul din oglinda apei, un spectacol documentar, conceput de membrii trupei pe baza experienţelor trăite de ei sau de colegii lor. Piesa, care a fost jucată de peste 200 de ori în ultimii doi ani, are ca punct central relaţiile de familie, copiii însinguraţi şi neglijaţi, tinerii dezorientaţi, lipsiţi de valori şi idealuri.
Festivalul de Monaco este cel mai mare festival pentru teatrele de amatori din lume şi are loc o dată la patru ani. Noi am fost selectaţi în urma unui turneu în Belgia şi vom reprezenta nu doar România, ci toată Europa de Est, a spus Fazakas Misi.
După încheierea festivalului, Osono va întreprinde un turneu de cinci săptămâni în şapte ţări europene, respectiv în Franţa, Elveţia, Italia, Slovenia, Croaţia, Serbia şi Ungaria.
Osono s-a întors joi dimineaţă dintr-un turneu de două luni efectuat în Thailanda şi Cambodgia, unde a susţinut workshop-uri şi a avut 28 de reprezentaţii cu două spectacole realizate în colaborare cu teatrul thailandez Moradokmai, cu care a stabilit un parteneriat în urmă cu patru ani la un festival teatral din Viena. Fazakas Misi a menţionat că va continua să lucreze cu acest teatru independent, dar şi cu o serie de instituţii de cultură şi învăţământ din cele două ţări, care i-au solicitat colaborarea. De asemenea, a programat un turneu în India împreună cu actorii thailandezi şi o colaborare cu un teatru din Italia.
Înainte de plecarea la Monaco la jumătatea lunii august, Osono va organiza două tabere de actorie pentru tineri din ţară, dar şi din străinătate, ce vor avea loc la Chichiş. Fazakas Misi consideră că teatrul este cel mai bun element de pedagogie şi este convins că anii de experienţă acumulaţi într-o formaţie de teatru îi va ajuta de tineri în viaţă, indiferent dacă vor alege sau nu o carieră artistică.
În această toamnă, Osono va marca oficial două decenii de existenţă, prin urmare este una dintre cele mai longevive formaţii teatrale de amatori din ţară. În această trupă au activat de-a lungul timpului peste 150 de elevi din mai multe generaţii şi şcoli din Sfântu Gheorghe, alături de un nucleu de actori care i-a asigurat continuitatea.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail