Liderii UDMR Covasna nu vor participa oficial la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, în semn de protest faţă de excluderea de pe lista de invitaţi a preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor.

Liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat ieri , în cadrul unei conferinţe de presă, că este inacceptabil ca la o asemenea reuniune în cadrul căreia are loc un dialog maghiaro-maghiar şi maghiaro-român să nu fie invitat Tamas Sandor, politicianul cu cea mai înaltă funcţie”  din administraţia locală din judeţul Covasna.

Neparticiparea la Tusvanyos nu e altceva decât o solidarizare a noastră şi a mai multor primari UDMR cu persoana care a fost trasă de pe lista de invitaţi. Dacă dorim un dialog real nu putem pune veto de participare (…) şi nu-ţi poţi permite să nu inviţi pe Tamas Sandor, politicianul cu cea mai înaltă funcţie în administraţia locală din judeţul Covasna. Nu e o decizie la nivelul UDMR, e o decizie individuală a mea, a lui Kelemen Hunor, Borbely Laszlo, Sogor Csaba sau Raduly Robert” , a declarat Antal Arpad, menţionând că nu cunoaşte motivele pentru care unii, cu drept de veto, nu au dorit participarea lui Tamas Sandor la Universitatea de vară.

Antal a mai spus că atât el, cât şi alţi lideri ai UDMR, vor fi prezenţi în următoarele zile la Băile Tuşnad în calitate privată pentru a se întâlni cu reprezentanţii partidului de guvernământ din Ungaria, printre care şi premierul Viktor Orban, cu care au relaţii bune, însă nu vor lua parte la nici un program oficial.

Într-adevăr, nu ne vom putea transmite public mesajele de această dată, dar vom găsi alte locuri şi prilejuri (…) Acest lucru arată că pe noi (UDMR -n.r) nu ne interesează publicitatea, ci ne interesează construcţiile pe termen lung’, a mai spus Antal Arpad.

Cea de-a 24-a ediţie a Universităţii de vară Tusvanyos”  de la Băile Tuşnad, care a început miercuri, se desfăşoară sub moto-ul  A mi idõnk!” (Timpul nostru!” -n.r ). La eveniment participă peste 250 de invitaţi din mai multe ţări europene, iar printre subiectele puse în dezbatere se numără autonomia teritorială, regionalizarea, iniţiativa civică europeană şi relaţiile maghiaro-maghiare. În ultima zi a taberei de vară va participa, ca şi în anii precedenţi, premierul Ungariei, Viktor Orban.

Universitatea de Vară Tusvanyos 24” are ca organizatori principali Fundaţia Pro Minoritate – Budapesta şi Consiliul Tineretului Maghiar din România-Cluj, printre parteneri numărându-se mai multe fundaţii şi instituţii din România şi Ungaria. Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail