La doar o lună  şi  câteva zile  de la momentul în care, în Parlamentul României, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolaescu, a dat asigurări că Centrul  de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” din Vâlcele va fi reînfiinţat, iar pacienţii ce suferă de această  boală vor fi relocaţi  în  „spitalul lor” , la sediul  Asociaţiei   Distroficilor Muscular din România (ADMR)  Filiala Covasna a sosit, în cursul zilei de luni, un camion  cu bunuri sosite din Germania,  necesare pentru dotarea unităţii spitaliceşti.

 

Cum se pot obţine ajutoare…

 

Iniţiativa obţinerii şi dotării ADMR Covasna cu bunuri de care bolnavii au nevoie aparţine doamnei Sidonia Barbu – managerul societăţii Donis SRL din Braşov, şi, totodată, membru al Asociaţiei Femeilor de Afaceri şi a Femeilor Conducătoare de Intreprinderi  (AFAFCI) Braşov. Aceasta ne-a mărturisit că, în momentul în care au aflat ştirea cu privire la redeschiderea spitalului de la Vâlcele, au  acţionat ca atare, şi-au început să ceară  ajutor din Germania. Iar ajutorul nu a întârziat să apară, astfel că cel ce înţelege cel mai bine nevoile persoanelor ce suferă de distrofie musculară şi este alături de acestea,  domnul Martin Braune, seful departamentului Ajutor pentru Europa de Est” din cadrul Fundaţiei v. Bodelschwing Bethel, cu sediul în Bielefeld, Germania, a strâns şi a trimis un transport cu ajutoare, cu scopul de a sprijini eforturile ADMR  Covasna. De asemenea, Asociaţia Agape din Germania, care a construit la Sercaia un sat de recuperare pentru copiii  cu handicap grav din România, a pus la dispoziţie personalul şi logistica.

Doamna Sidonia Barbu ne-a declarat că ajutorul sosit la Vâlcele constă în 20 de paturi cu acţiune electrică, în stare perfectă de funcţionare, împreună cu saltele antiescare speciale pentru aceste paturi, noptiere cu sertare şi măsuţe extensibile de servit masa, câteva elemente de decor pentru interior, fotolii rulante, cadre de mers,  rolatoare, aşternuturi şi alte accesorii necesare.  Fundaţia din Germania este dispusă să ne aducă şi alte bunuri, în continuare.  Chiar acum  putrăm discuţii cu  domnul  Braune,  poate face rost de o bucătărie şi de maşini de spălat industriale pentru spital ” ne-a spus doamna Sidonia Barbu.

 

…dar şi schimburi de experienţă

 

La iniţiativa aceleiaşi persoane cu suflet mare, doamna Sidonia Barbu, în cursul anului trecut domnul Martin Braune a făcut posibilă efectuarea unui schimb de experienţă  de 10 zile, în clinica particulară Asklepios din Hoexter, Germania.

 

Delegaţia din România a fost formată din cinci persoane: un medic specialist, o pacientă, o îngrijitoare, un kinetoterapeut şi managerul Donis, Sidonia Barbu care  ainteracţionat cu multe persoane specializate în tratarea afecţiunilor neuromusculare- medici, profesori şi personal de recuperare- care au făcut studii în echipă, timp de 20 de ani. Pacienta delegaţiei a fost doamna Maria Teodorescu, preşedinta Asociaţiei  Distroficilor Muscular din România, acesata  beneficiiind  de tratament gratuit, sponsorizat de directorul clinicii.

 

O primă realizare, şi-un licăr de speranţă

 

În toate demersurile întreprinse de reprezentanţii  ADMR Covasna  în vederea redeschiderii  Centrului   de Patologie Neuromusculară „Dr. Radu Horia” din Vâlcele, aceştia s-au angajat că se vor implica în găsirea surselor de finanţare. Şi iată că, o mică realizare s-a înfăptuit, deja. Cu privire la aceasta, preşedinta ADMR Covasna, Maria Teodorescu, ne-a spus:  Acţiunea de astăzi este un început. Noi vrem să dotăm sediul asociaţiei  noastre pentru membrii noştri, dar dotările pe care le-am primit  sunt peste ceea ce noi avem nevoie. Astfel că a trebuit  să depozităm bunurile  prin încăperile existente. Trebuie ştiut că noi  dorim ca paturile  ce nu ne sunt  necesare la  ADMR să le donăm Spitalului de la  Vâlcele, iar unul să-l donăm cabinetului medical din localitate. Vestea  bună este că domnul Martin Braune mai are încă 40 de paturi- valoarea  unui pat este de 4000 de euro- pe  care ar fi dorit să le aducă şi să le doneze Spitalului de la Vâlcele. Dar, atâta timp cât noi nu ştim încă de cine va aparţine acest  spital -va  rămâne la Ministerul Sănătăţii sau va fi preluat de Consiliul Judeţean- nu putem face paşii următori. Domnul  ministru Nicolaescu  a sugerat, în răspunsul dat doamnei Liliana Mincă, că a avut  discuţii cu cei de la Consiliul Judeţean pentru preluarea managementului. Drept urmare, în numele ADMR am făcut o cerere scrisă către preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi acum  asteptăm un răspuns cu privire la acest aspect.  În cazul în care  autoritatea locală  va prelua managementul spitalului, dorim  să  ne invite şi pe noi la discuţii,  şi să găsim împreună surse de finanţare”.

Doamna Maria Teodorescu ne-a explicat că de răspunsul primit de la CJ Covasna, în cel mai scurt timp, este legată o oportunitate de obţinere a unei finaţări de la Fundaţia Vodafone, în sumă de 30.000 euro. Chiar zilele trecute am identificat o sursă de finanţare,  este vorba despre Fundaţia Vodafone care, la împlinirea a 15 ani de implicare în proiecte sociale,  va aloca o sumă mai mare de bani  cu care va finanţa anumite proiecte depuse de ONG-uri sau instituţii de învăţământ  şi sănătate. Este  o oportunitate pentru noi de a face rost de 30.000 euro,  acesta ar fi un foarte bun început. Însă,  termenul de depunere a proiectelor este data de  8 august, iar eu nici nu am cu cine să iau legătura pentru a avea un răspuns cert legat de Spitalul de la Vâlcele. Ar fi păcat să pierdem această oportunitate, deoarece suma de 30.000 e euro nu e de neglijat” a precizat Maria Teodorescu.

 

Deşi ei au o suferinţă, sunt mult mai puternici decât noi

 

Mereu alături de membrii Asociaţiei Distroficilor Muscular din România, primarul comunei Vâlcele, Kovacs Laszlo, împreună cu  viceprimarul Nicolae Cucu şi Viorel Moldovan,  şeful Serviciului Social din cadrul primăriei, au coordonat şi au luat parte, împreună cu localnicii, la activitatea de descărcare şi depozitare a bunurilor donate de Fundaţia v. Bodelschwing Bethel din Germania. Apreciez în mod deosebit zbaterea celor de la Asocieţie ( ADMR-n.red) care vor să demonstreze, prin tot ceea ce fac, că locul lor este aici,  la Vâlcele. Prin tot ceea ce reuşesc să facă, reprezentanţii Asociaţiei Distroficilor Muscular din România ne demonstrează că, deşi au o suferinţă, sunt mult mai puternici decât noi, cei sănătoşi. Pentru ca ei să îşi îndeplinească visul de-a reveni la ei acasă, ar fi nevoie de un minim efort din partea autorităţilor. Sperăm ca acesta să nu întârzie, şi, cât mai curând, bolnavii să se poată bucura de cele mai bune condiţii şi de cel mai bun tratament, la Spitalul de al Vâlcele” ne-a spus viceprimarul comunei Vâlcele, Nicoale Cucu.

 

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail