Aproape 30 de concurenţi din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş s-au înscris până acum la cea de-a treia ediţie a concursului hipic „Galopiada secuiască” ce va avea loc la sfârşitul săptămânii viitoare, în apropierea localităţii Moaşca. 
Potrivit organizatorilor, judeţul Covasna va fi reprezentat de călăreţi din 22 de localităţi, judeţul Harghita de cinci concurenţi, iar judeţul Mureş de doi concurenţi. Înscrierile se vor încheia pe 5 iulie a.c.
Deschiderea oficială a „Galopiadei” va avea loc sâmbătă, 13 iulie, la ora 12, iar pe parcursul zilei vor avea loc cursele de calificare, demonstraţii de călărie, concursuri de atelaje, dansuri ecvestre, precum şi diverse spectacole folclorice maghiare. De asemenea, va avea loc deschiderea unui târg meşteşugăresc şi de produse alimentare şi nealimentare cu specific secuiesc.
În programul zilei de duminică sunt cuprinse concursul de sărituri peste obstacole, o paradă a husarilor, demonstraţii de arte marţiale ecvestre, scenete de luptă, o cursă cu ponei şi „cursa starurilor ”, iar la finalul zilei va avea loc festivitatea de premiere. Concurenţii care se vor clasa pe primele trei locuri vor participa la Galopul Naţional de la Budapesta. „Galopiada secuiască” va avea loc pe un deal din apropierea localităţii covăsnene Moacşa, denumit „Pivniţa Uriaşului”, unde în urmă cu câţiva ani fost amenajat un parc dedicat maghiarilor de pretutindeni.
Autorităţile locale spun că „Galopiada secuiască” nu este doar un simplu concurs ecvestru, ci reprezintă şi un bun prilej pentru promovarea tradiţiilor istorice ale maghiarior. Potrivit organizatorilor, evenimentul va fi transmis în direct de televiziunea Duna TV, iar la acesta vor participa circa 50.000 de oameni din judeţ şi din afara acestuia.
Costul total al evenimentului a fost evaluat la 372.000 de lei, iar aproape o jumătate din această sumă va fi asigurată de Consiliul local Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail