Procesul privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe, amânat; UDMR strânge semnături de susţinere

 

Curtea de Apel Braşov, care trebuia să judece marţi procesul privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe, considerat ilegal de Prefectura Covasna, a amânat cazul până pe data de 10 septembrie, la cererea Consiliului local.

Conducerea Primăriei a precizat că a solicitat amânarea deoarece doreşte să obţină sprijinul cetăţenilor şi al mai multor organizaţii nonguvermanentale pentru apărarea în instanţă a steagului oraşului.

‘Vom chema în acest proces şi cetăţenii şi asociaţiile nonguvernamentale. Şi vă spun şi de ce, pentru că, potrivit legislaţiei, autorităţile locale se pot judeca doar până la Curtea de Apel, însă, dacă se alătură şi organizaţii nonguvernamentale, atunci putem să mergem până la Strasbourg’, a spus primarul Antal Arpad.

Dealtfel, conducerea UDMR Sfântu Gheorghe a anunţat că săptămâna aceasta va demara o campanie de strângere de semnături pentru a sprijini Primăria Sfântu Gheorghe în proces.

‘Dorim să ne exprimăm solidaritatea, să arătăm că suntem o comunitate puternică şi unită, căreia nu i se poate interzice dreptul de a-şi folosi simbolurile’, a declarat, pentru AGERPRES, liderul UDMR Sfântu Gheorghe, Toth Bitran Csaba.

Potrivit acestuia, semnăturile vor fi strânse atât la sediul Uniunii, cât şi la standurile ce vor fi postate în mai multe puncte din oraş.

Fostul prefect al judeţului Covasna, Codrin Munteanu, actual secretar general în Ministerul Apărării Naţionale, a atacat în contencios administrativ hotărârea privind steagul municipiului Sfântu Gheorghe, dar şi steagul judeţului adoptat de Consiliul Judeţean în anul 2008, pe motiv că în legislaţia românească nu sunt prevăzute aceste simboluri ale administraţiilor locale.

‘Singurul simbol care poate fi aprobat de autorităţile locale este legat de stemă. Nu există în legislaţia românească steag sau fanion al unităţii administrativ teritoriale’, a declarat la acea vreme Codrin Munteanu.

Săptămâna trecută Curtea de Apel Braşov a dat o sentinţă irevocabilă în ce priveşte steagul judeţului, dispunând anularea şi înlăturarea acestuia din spaţiile publice. Preşedintele Consiliului Judeţean, Tamas Sandor, a declarat la acea vreme că şi alte judeţe şi localităţi au steaguri proprii şi că nu va pune în executare sentinţa. Conform legii, acest lucru atrage după sine amendă civilă, iar ulterior dosar penal. AGERPRES/(A – Oana Mălina Negrea)

[nggallery id=62]

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail