Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) susţine ideea organizării unor acţiuni de protest pentru a preîntâmpina materializarea oricărui proiect de regionalizare ce ar putea fi defavorabil comunităţii maghiare.
Preşedintele CNMT Sfântu Gheorghe, preotul reformat Santa Imre, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că va demara discuţii cu reprezentanţii locali ale organizaţiilor civice şi politice maghiare în vederea organizării unui miting de amploare, iar primul contact va fi cu Consiliul Naţional Secuiesc. El a salutat faptul că şi liderii politici maghiari sunt deschişi unei astfel de acţiuni de protest.
„ Pe de o parte, trebuie să protestăm faţă de ceea ce se pregăteşte împotriva comunităţii maghiare, pe de altă parte, în continuare trebuie să arătăm forţa comunităţii în problema autonomiei (…) Trebuie să punem capăt disputei privind cine este mai mare autonomist, trebuie lăsate deoparte interesele personale şi cele de partid (…) Urgent este nevoie de discuţii deoarece sunt convins că doar împreună putem organiza un protest de amploare”, a afirmat Santa Imre.
Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania a fost înfiinţat în anul 2003 de pastorul Laszlo Tokes, printre obiectivele sale numărându-se obţinerea autonomiei teritoriale a aşa-numitului „Ţinut secuiesc”.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail