Mâine, 11 iunie, începe cea de-a doua etapă a înscrierilor în învățământul profesional de doi ani (după clasa a IX-a). Înscrierile se vor face în limita locurilor rămase libere după prima etapă.

Absolvenții clasei a IX-a de liceu care doresc să își continue studiile în învățământul profesional își mai pot depune dosarele în acest sens, în cadrul etapei a doua de înscriere ce se va desfășura în perioada 11-25 iunie (a.c).

Foarte important de reținut este faptul că înscrierile vor avea loc la secretariatele Liceelor Tehnologice din județ, în limita locurilor libere rămase după prima etapă. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ), isj.educv.ro, în prima etapă s-au înscris 252 elevi, numărul locurilor libere rămase fiind 112.

Conform calendarului pentru selecția și înscrierea elevilor în învățământul profesional de doi ani, între 26 iunie și 2 iulie (a.c.) se va desfășura selecția elevilor înscriși, acolo unde este cazul, și se va definitiva lista cu elevii înscriși în învățământul profesional în anul următor. Potrivit sursei amintite, selecția se poate organiza în cazul depășirii numărului de candidați față de numărul de locuri disponibile sau la cererea expresă a operatorului economic/ instituției publice partenere. Trebuie știut că la selecție pot participa și elevi în situație de corigență, sub rezerva anulării înscrierii în învățământul profesional în cazul nepromovării examenelor de corigență.

În perioada 3-6 iulie, unitățile școlare vor afișa la secretariat și vor trimite către ISJ/ISMB rezultatele selecției și situația cu elevii înscriși în învățământul profesional în anul următor, după a doua etapă de înscriere, urmând ca între 7-11 iulie, ISJ/ISMB să centralizeze situația cu numărul de elevi declarați admiși, și să afișeze lista cu numărul de locuri rămase neocupate la învățământul profesional pe unități de învățământ, domenii de formare profesională și calificări. Conform calendarului, între 20 -24 august ISJ/ISMB va revizui lista locurilor neocupate în urma înscrierilor anterioare și a rezultatelor la examenele de corigență, și va face publică lista locurilor neocupate la învățământul profesional pe unități de învățământ, domenii de formare profesională și calificări, disponibile pentru a treia etapă de înscriere.

Potrivit calendarului, în perioada 27 august – 31 august se va derula cea de-a treia etapă de înscriere, pentru ocuparea locurilor rămase libere în urma examenelor de corigențe. Candidații vor solicita înscrierea în învățământul profesional pe locurile neocupate, la secretariatele unităților de învățământ care școlarizează în învățământul profesional, după care, unitățile școlare vor transmite la ISJ/ISMB situația finală a elevilor înscriși.

Între 3-7 septembrie, unitățile de învățământ care organizează învățământ profesional vor constitui formațiunile de studiu pe baza înscrierii elevilor și în urma încheierii convențiilor de stagiu cu operatorii economici/ instituțiile partenere.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail