Cu ocazia ”Zilelor Sportive Sfântu Gheorghe” Ediţia a VII-a, în Sala de Sport ”Kati Szábo” din Sfântu Gheorghe s-au desfăşurat, în urmă cu o săptămână,  cele două finale din cadrul Campionatului Judeţean de Baschet Amator Covasna, după următorul program: Finala mică (Locurile 3-4),: Sepsi ISE (Sfântu Gheorghe) – Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (Sfântu Gheorghe-MNCR); Finala mare (Locurile 1-2) : Bad Boys (Sfântu Gheorghe-Târgu Secuiesc) – Da Bomb (Sfântu Gheorghe).

Ambele partide au fost arbitrate la centru de arbitri Divizionari din Braşov, Ivan Marcel şi Angheluţă Radu, asistaţi la masa de arbitraj de Váncsa E., Taranek Z. şi Kovasch N.

Finala mică: Sepsi ISEMNCR

După victoria obţinută de echipa MNCR contra echipei Sepsi ISE cu scorul de 51-50 în Play Off-ul campionatului, cele două echipe s-au întâlnit din nou la finalul sezonului 2012-2013 şi în Finala mică. Rezultatul din Play Off  dădea mari speranţe în ocuparea unui loc în premieră pe podimul campionatului pentru echipa MNCR.

Echipa MNCR a aliniat la startul meciului cea mai bună formulă de joc, singurele absenţe fiind Ursăciuc şi Scoarţă. De la echipa Sepsi ISE  au lipsit din formula din lot doi jucători foarte importanţi, Szép József şi Hunor Bara.

Începutul partidei a fost dominat de echipa Sepsi ISE care după primul sfert conducea pe tabela de marcaj cu scorul de 14-5. Al doilea sfert a continuat în aceeaşi direcţie şi echipa Sepsi ISE şi-a consolidat avantajul,  astfel încât la finalul acestui sfert scorul era de 27-16.

Începul sfertului al treilea al partidei s-a desfăşurat cu o dominare netă a echipei Sepsi ISE, care s-a concretizat şi pe tabela de marcaj cu scorul de 49-25. Jocul echipei MNCR a avut de suferit în ambele faze, jocul în apărare precum şi cel din atac. Apărarea în zonă nu a dat roadele aşteptate pentru MNCR şi jucătorii echipei Sepsi ISE au ştiut să speculeze această situaţie prin jocul foarte bun al lui Szisz T şi Kolozsi H., care au marcat multe coşuri din zona de 3 puncte. În atac echipa MNCR nu a reuşit să marcheze în fazele de singur cu panoul şi nici prin aruncările de la semidistanţă sau de 3 puncte.

Meciul slab al MNCR s-a datorat, probabil, faptului că jucătorii au participat pentru prima oară la un meci de baschet în sala ”Kati Szábo”, în care suprafaţa de joc, panourile şi inelul sunt cu mult diferite faţă de cele din sala CNMV din Sf. Gheorghe, în care echipa a jucat în sezonul regulat şi în care îşi desfăşoară antrenamentele.

Scenariul jocului nu s-a schimbat nici în ultimul sfert al partidei, echipa Sepsi ISE practicând un  baschet de bună calitate şi a reuşit să încheie  partida cu scorul de 68-27, scor care i-a adus câştigarea Locului al  III – lea din cadrul acestui campionat.

Rezultatul este mulţumitor si pentru echipa MNCR, care prin ocuparea Locului al IV- lea a dat dovadă de o creştere a nivelului de joc, de la an la altul, şi s-a calificat în careul de aşi al Campionatului.

Finala mare: Da Bomb – Bad Boys

Marea finală a campionatului a programat meciul dintre echipa Da Bomb, câştigătoarea competiţiei din sezonul 2011-2012 şi pretendenta la titlu, echipa Bad Boys, care a ocupat Locul I pe aproape toată durata sezonului regulat 2012-2013, practic o reeditare a finalei de anul trecut.

Echipa Da Bomb, coordonată de Nemes Áron, s-a prezentat la joc cu un efectiv complet din care nu au lipsit jucătorii Palkó Robert şi Bernád Levente. Din echipa Bad Boys a lipsit Buceleanu, unul dintre cei mai buni jucători din sezonul regulat, o piesă care putea fi decisivă pentru finala campionatului.

Chiar dacă echipa Da Bomb pornea ca mare favorită, în primele două sferturi echipa care a jucat un baschet mai bun a fost echipa Bad Boys, care a reuşit să marcheze mai multe puncte prin jucătorul Bardócz R., astfel încât la finalul primei jumătăţi era la egalitate de 27-27.

În a doua jumătate a meciului, echipa Da Bomb s-a mobilizat, şi, printr-un joc colectiv eficient atât în defensivă, cât şi în ofensivă, dar şi prin punctele marcate de Palkó Róbert şi Bernád Levente, a reuşit să echilibreze situaţia pe tabela de marcaj astfel încât,  la finalul sfertului al treilea scorul era de 32-29 pentru echipa Da Bomb.

Ultimul sfert al partidei avea să fie foarte spectaculos, cu multe răsturnări de situaţie pe tabela de marcaj, ambele echipe jucându-şi  şansa cu multă ambiţie, devotament şi cu un dozaj mare de energie. În acest sfert s-a remarcat, pentru echipa Bad Boys, jucătorul Gazda Sz., care a reuşit să marcheze puncte decisive din zona de 3 puncte,  care au dus la preluarea conducerii jocului cu scorul de 34-32 înainte cu 3 minute de finalul meciului.

Echipa care s-a concentrat mai mult pe finalul meciului avea să fie însă echipa Da Bomb, care a lucrat mai mult în faza defensivă, şi, pe fondul unor ratări ale jucătorilor echipei Bad Boys, a declanşat atacuri rapide care au fost fructificate prin Bernád Levente.

Ultimele secvenţe ale jocului aveau să ţină spectatorii prezenţi în sala ”Kati Szábo” în picioare, deoarece ambele echipe puteau puncta decisiv şi puteau câştiga această finală. Echipa care a gestionat mai bine situaţia a fost Da Bomb, care s-a impus la finalul jocului cu scorul de 45-42, victorie prin care şi-a asigurat, pentru a doua oară consecutiv, titlul de Campioană!

La finalul Campionatului Judeţean de Baschet Amator Covasna, clasamentul a fost următorul:

Locul I – Da Bomb; Locul II – Bad Boys; Locul III – Sepsi ISE; Locul IV – MNCR.

Organizatorii Campionatului Judeţean de Baschet pentru Amatori Covasna, Asociaţia Equites, prin reprezentanţii Nemes Áron şi Sylveszter Zoltán, au acordat la festivitatea de premiere diplome şi cupe pentru echipele câştigătoare precum şi pentru toate echipele participante la această competiţie adresată amatorilor şi iubitorilor de baschet din Sfântu Gheorghe.

Cosgeterul campionatului a fost desemnat jucătorul Chiricescu Andrei, de la echipa MNCR, care a reuşit să marcheze 353 de puncte, pe parcursul campionatului!

Echipa Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a fost desemnată de către organizatorii campionatului Echipa Fair Play a sezonului 2012-2013!

Jucătorul old boy al campionatului a fost desemnat Damokos Csaba, de la echipa Bálványos.

Cea mai bună echipă a sezonului a fost următoarea: Chiricescu Andrei (MNCR), Bernád Levente (Da Bomb), Kolozsi Hunor (Sepsi ISE), Bardócz Róbert (Bad Boys) şi Tóth Árpád (Bad Boys).

Felicităm cu această ocazie echipele câştigătoare şi pe cele participante la acest sezon extraordinar 2012-2013, precum şi pentru tot ceea ce au făcut pentru baschetul amator din Sfântu Gheorghe. 

Mai multe detalii despre acest campionat puteţi vedea pe: http://sepsikosar.ro. 

Coordonatori echipă MNCR: Andrea Chiricescu şi Dan Buzea

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail