Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, nu agreează ideea liberalilor privind schimbarea Zilei naţionale şi nici scăderea vârstei de vot la 16 ani.

Grama a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că nu este de acord cu propunerea preşedintelui PNL Sfântu Gheorghe, Mădălin Guruianu, ca ziua de 9 Mai să devină Ziua Naţională a României.

„Ziua Naţională a României e 1 Decembrie, iar schimbarea datei e o temă falsă pe care nici nu o iau în considerare. Categoric nu va fi schimbată, aşa cum nu cred că va fi schimbat nici caracterul naţional, unitar al statului român”, a spus Grama.

Cât priveşte reducerea vârstei de vot, Grama a spus că propunerea i se pare „exagerată”.

„Am văzut că mulţi tineri sunt folosiţi în campania electorală. Probabil Guruianu vrea astfel să-şi aducă şi susţinătorii la vot, dar mi se pare exagerat. Totuşi, 18 ani este vârsta majoratului şi cred că este normal să rămână vârsta minimă pentru vot”, a declarat liderul PSD.

PNL Covasna a organizat recent o dezbatere pe tema modificării Constituţiei, în cadrul căreia Mădălin Guruianu a declarat că pledează pentru introducerea dreptului de vot la 16 ani, precum şi pentru coborârea vârstei minime pentru candidatura la alegerile parlamentare de la 23 la 18 ani. Acesta a mai spus că susţine ideea stabilirii altei date pentru marcarea Zilei Naţionale a României, care să fie sărbătorită în consens de toţi cetăţenii ţării, indiferent de etnie, opinând că 9 mai, Ziua Independenţei României ar fi cea mai potrivită. În viziunea acestuia, 1 Decembrie ar trebui să rămână în continuare o importantă sărbătoare naţională şi să devină Ziua românilor de pretutindeni, aşa cum este 15 martie pentru maghiari. În cadrul aceleiaşi dezbateri s-a mai discutat despre necesitatea introducerii obligativităţii votului.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail