Mare, mare  bucurie, dar mai ales emoţie a fost  în rândul copiilor şi al personalului Grădiniţei „Csipike” din Sfântu Gheorghe, care, în cursul zilei de ieri l-au avut ca oaspete de seamă pe Maestrul Gheorghe Zamfir.

Însă, acesta nu a venit în rândul celor mici pentru a le cânta la nai, ci pentru a le citi poveşti din cartea scrisă de Domnia sa, „Poveştile lui Zamfir” în care este vorba, aşa cum Maestrul le-a destăinuit „de  animale, păsări, flori şi  păduri care participă la un dialog: păsările cântă în cor, animalele cântă într-o orchestră- au învăţat să cânte la instrumente- şi este minunat să vezi un căluţ cum cântă la clarinet, o broscuţă cum cântă la vioară, un cocoş care cântă cu vocea sau corul rândunelelor care cântă cântece frumoase şi se exprimă, prin cântec, aşa cum ne exprimăm şi noi, oamenii”.

Îmbrăcaţi în frumoase costume populare româneşti şi secuieşti, copiii l-au întâmpinat pe Gheorghe Zamfir, aşa cum se cuvine, cu pâine şi sare dar şi cu kurtoskolacs.

Profesor pentru o oră 

Adunaţi în sala de clasă, copiii au sorbit cuvintele Maestrului şi au râs, cristalin, la poveştile despre  motanul Coty şi căţelul Florică, sau Cucul Fanu, citite cu talent de mare actor, de însuşi Maestrul  Gheorghe Zamfir. Răspunzând întrebărilor copiilor curioşi, dar şi rugăminţii doamnei educatoare Săndica Borchină, adică de a fi pentru cei mici, „profesorul de care are nevoie fiecare copil” , Gheorghe Zamfir le-a vorbit acestora despre  perioada copilăriei sale când mergea la grădiniţa din satul natal, Găieşti, cu „o bucată de mămăligă cu magiun, sau de pâine cu un ou fiert, un măr, o pară sau ceva prune”, dar şi despre iubitul său profesor, Fănică Luca, de la care a învăţat secretele naiului  pe care l-a purtat cu sfinţenie, ducându-l  cu sunetul său peste tot în lume. „Am vorbit la popoare, în această limbă a naiului care vine de la noi, din Ţara Românească. Ani şi ani, după acele vremuri de demult, am purtat acest instrument cu multă dragoste şi cu mult respect. L-am iubit tot timpul şi nu m-am despărţit niciodată de el, şi-l port şi acum, oriunde mă aflu, el fiind compania  mea cea mai scumpă, cea mai de preţ pe care am primit-o!” le-a mărturisit copiilor şi dascălilor prezenţi la Grădiniţa „Csipike”, Marele Gheorghe Zamfir.

Din iubire şi pace se naşte armonia 

În perioada 22-28 aprilie a.c. se desfăşoară activităţile cuprinse în Săptămâna Globală de acţiune ce are ca slogan „ Fiecare copil are nevoie de un profesor. Profesori bine pregătiţi pentru toţi copii”. În acest context, educatoarea Săndica Borchină l-a rugat pe Maestrul Gheorghe Zamfir să transmită un mesaj pentru toţi dascălii din ţară şi din lume. „Transmit un mesaj de pace şi de iubire, pentru că iubirea este cel mai frumos lucru care poate să existe între oameni, şi nu numai atât; dacă nu avem iubire  şi pace, nu avem nimic! Din iubire şi pace  se naşte şi armonia- fără armonie nu există absolut nimic, nici între oameni, nici în natură.(…) Această armonie face parte din pacea lumii, şi vine din înţelegerea dintre oameni, indiferent de limba lor şi de locul în care trăiesc” a spus Gheorge Zamfir.

Prezentă la ora de lectură de la Grădiniţa „Csipike”, doamna Rădiţa Palela, inspector general adjunct al IŞJ Covasna, i-a adresat cuvinte de mulţumire Maestrului. „Sunteţi un exemplu al dragostei între generaţii şi între popoare. Vă mulţumim pentru spiritul de pace pe care îl clădiţi acolo unde vă duceţi, pentru că, din preaplinul Dumneavoastră, ne dăruiţi şi nouă.(…) Dumnezeu să vă înmulţească zilele pe acest pământ, ca să ne bucuraţi cu prezenţa Dumneavoastră!”

Iubiţi… iubiţi 

„Iubiţi… iubiţi natura! Iubiţi pădurea, animalele, copacii, frunzele care le sunt veşminte, apele, râurile, părâurile, iubiţi iarba pe care, foarte des, aruncaţi fel de fel de gunoaie, cutii de conserve şi sticle din plastic! Iubiţi iarba al cărei verde crud e strivit şi acoperit cu fel de fel de deşeuri, iar mioarele n-o mai pasc. Preţuiţi tot ce vă înconjoară, nu mai sufocaţi zăvoaiele cu gunoaie care otrăvesc apele limpezi. Iubiţi florile, iubiţi natura, templul minunat pe care Dumnezeu l-a creat pentru noi şi ni l-a dăruit, să ne bucurăm de frumuseţea lui!” – acestea sunt cuvintele scriitorului Gheorghe Zamfir adresate tuturor celor care citesc „Poveştile lui Zamfir”.

Propunere: Gheorghe Zamfir – Cetăţean de onoare

Consilierul local Mădălin Guruianu a anunţat ieri dimineaţă, în direct la Sepsi Radio, că în şedinţa de astăzi a Consiliului Local Sfântu Gheorghe va propune acordarea titlului de CETĂȚEAN DE ONOARE AL ORAȘULUI SFÂNTU GHEORGHE, PENTRU MAESTRUL GHEORGHE ZAMFIR.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail