Doi covăsneni au câştigat patru medalii de aur la Festivalul internaţional al pălincii desfăşurat în localitatea Gyula din Ungaria.

Fustos Imre şi Dezso Tibor, care deţin o mică distilărie în Sfântu Gheorghe, au prezentat în concurs 21 de sortimente şi toate au primit câte o medalie, iar patru dintre acestea au luat locul I. Cel mai apreciat produs a fost pălinca de zmeură care a primit şi titlul de campion absolut al ediţiei.

Fustos Imre a declarat ieri, pentru AGERPRES, că la această competiţie au participat 260 de producători din opt ţări, care au prezentat în total peste 750 de produse.

„Noi suntem doi asociaţi, avem cu totul şi cu totul alte businessuri. Am început să facem pălincă din hobby, nu ca să câştigăm bani din asta (…) Am început anul trecut şi avem foarte multe sortimente din fructe de pădure, afine, zmeură, mere, pere, caise, struguri, vişine şi cireşe, etc (…) Facem totul din plăcere, iar primul lucru la care ne gândim este să ne iasă ceva bun, curat şi de calitate. Deci nu cantitatea ne interesează, aşa că nu facem compromisuri (…) Am participat la acest concurs pentru că am vrut să facem un test adevărat, să vedem dacă suntem pe drumul cel bun”, a spus Fustos Imre.

Potrivit acestuia, pălinca lor este sută la sută naturală, fără adaosuri de zahăr şi fără arome chimice. Acesta nu a ascuns că, dacă va exista piaţă pentru aceste produse premium, îşi vor transforma hobby-ul într-o mică afacere.

Printre sortimentele inedite, fabricate în cantităţi foarte mici, de câţiva litri, se numără pălinca de nuci verzi şi cea de mere. Cei doi covăsneni vor ca pe viitor să lanseze şi o linie de fructe confiate care să fie servite alături de pălincă pentru a-i sublinia calităţile, dar şi o gamă de produse maturate în butoaie făcute din lemn de măr, prun, vişin etc, deci din esenţa lemnoasă specifică fiecărui fruct.

Cei doi covăsneni spun ca intenţionează să participe anul viitor la cel mai mare festival european de „tării” organizat în Austria.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail