Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” a  dat de-a lungul timpului mulţi olimpici naţionali care au dovedit talent şi îndemanare, făcând Colegiul din ce în ce mai cunoscut pe harta olimpiadelor naţionale.

O surpriză plăcută a constituit-o, anul acesta, limba franceză care, după o absenţă destul de îndelungată din palmaresul rezultatelor la olimpiadele naţionale, a onorat această şcoală cu un premiul foarte meritoriu, obţinut de eleva clasei a VIII-a,  Monica-Elena Constandachi.

Monica s-a clasat a IV-a obţinând Menţiunea I, iar această poziţie reprezintă al doilea premiu ca valoare în ierarhia premiilor obţinute de elevii CNMV.

Premiul nu ar spune nimic dacă nu s-ar menţiona că limbile de studiu cele mai frecvente la acest colegiu sunt engleza şi germana. Franceza, an după an, a pierdut teren precum şi interesul elevilor de a o studia.

Din această perspectivă, acest premiu schimbă optica elevilor dând speranţa că limba franceză va redeveni o limbă de interes pentru elevii Colegiului, aşa cum a fost odată.

Mai mult decât curios, acest interes nu vine stimulat de sus în jos, ci de jos în sus,  prin atenţia cât mai mare a elevilor care studiază această limbă, de-a şi-o însuşi.

Este cunoscut faptul  că accesul la cunoaşterea unei culturi şi a valorilor acesteia se face prin cunoaşterea limbii respective.

Prin studierea lb. franceze şi a interesului pentru aceasta, elevii Colegiului au bilet către cunoaşterea marii culturi franceze şi a valorilor acesteia.

Aici aş scoate în evidenţă atitudinea şi ambiţia elevei Monica Constandachi cât şi a părinţilor acesteia care au ajutat-o să poată ajunge la nivelul pe care l-a afişat la olimpiadă.

Perseverenţa şi consecvenţa Monicăi au dat rezultate, iar ea şi-a realizat dorinţa pe care şi-a propus-o,  cu mult timp înainte.

Ca dascăl îmi doresc ca nu numai Monica, dar în special ea să persevereze şi să continue studiul acestei mari şi frumoase limbi. Este ceea ce noi numim tendinţa şi interesul nostru de apropiere şi integrare europeană, iar tinerii, prin rezultatele lor, arată mult mai bine şi mai hotărât acest lucru. Să-i ajutăm şi să le dorim succes !

Prof. Nina Stanoescu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail