Rolul literaturii, dar și al cluburilor de lectură a fost principala temă de discuție la evenimentul literar inedit organizat de Sfântu Gheorghe – Capitala Culturală a Ţinutului Secuiesc, Biblioteca Judeţeană „Bod Péter”, Kónya et Kónya Ponopol şi Ceainăria Tein, duminică, 21 aprilie. 

Invitații evenimentul literar şi muzical intitulat „Az interkulturális irodalmi es(e)t / Intercultural la plural” au fost poetul Vlad Moldovan, respectiv scriitorii Stelian Müller şi Szántai János, membrii clubului de lectură Nepotu’ lui Thoreau din Cluj, gazda evenimentului fiind directorul Bibliotecii Judeţene „Bod Péter”, Szonda Szabolcs.

Clubul s-a înființat în urmă cu cinci ani, fiind unul dintre cele mai dinamice formaţiuni de această natură din Ardeal, în cadrul căruia primește o importanță deosebită  interactivitatea, discuția cu cei prezenţi, dar și lectura în sine. Rolul clubului este incontestabil unul regional, dar joacă un rol important și în viața culturală a municipiului Cluj, ținând legătură vie cu studenții clujeni.

La evenimentele clubului Nepotu’ lui Thoreau au susținut lecturi majoritatea exponenților <douămiismului> și ai noilor promoții de scriitori, dar și reprezentanți ai generațiilor literare mai vechi. Tocmai de aceea invitații au discutat la Sf. Gheorghe și despre problematica generațiilor. Autorii au subliniat că nu sunt neapărat adepții grupării forţate a literaţilor, se poate vorbi despre voci individuale, dar au admis că totuși există aspecte comune în operele lor. Întrebați despre necesitatea unor programe literare, invitații au povestit că au încercat de mai multe ori să elaboreze un „program” al clubului de lectură, dar întotdeauna au ajuns la concluzia că un autor să scrie atât și în așa fel încât să reuşească să dea seama de cele create şi faţă de sine, şi faţă de publicul cititor.

Seara au urcat pe scena Ceainăriei Culturale Luiza Zan (voce), Jimmy Cserkész (chitară) și Áron Ferencz (percuţie), un trio mult așteptat de publicul din Sf. Gheorghe. În ciuda legăturilor personale cu orașul,  cei trei au cântat la Sf. Gheorghe după o absență îndelungată.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail