Prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare a început ieri şi se încheie în 22 aprilie. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, părinţii au timp suficient pentru a se decide, deoarece, anul acesta nu are nicio relevanţă şi nicio importanţă în ce zi se deplasează aceştia la şcoală,  pentru a-şi înscrie copilul.

Metodologia pentru înscrierea în clasa pregătitoare, respectiv, în anumite cazuri speciale, în clasa I, apărută pe site-ul Ministerului Educaţiei săptămâna trecută, a fost aprobată prin Ordin al Ministrului, iar Inspectoratul Școlar Judeţean Covasna a intrat în linie dreaptă în ceea ce priveşte înscrierile. „Începând de joi, noi am intrat în linie dreaptă: conform metodologiei, am numit, prin decizia inspectorului general, comisia judeţeană de organizare a înscrierii, după care, tot prin decizia inspectorului general au fost numite comisiile de înscriere din fiecare unitate de învăţământ, pe baza propunerilor pe care le-au trimis directorii unităţilor de învăţământ cu învăţământ primar”, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, inspectorul şef al IŞJ Covasna, doamna Keresztely Irma. Potrivit acesteia, preşedintele comisiei judeţene pentru înscriere în învăţământul primar este doamna inspector general adjunct Rădiţa Palela, iar informaticianul şi omul de bază în privinţa gestionării platformei electronice este Balazsi Szilard, care este şi membru în comisia judeţeană pentru înscrierea în învăţământul primar.

Întâlnire cu directorii

Directorii şcolilor cu învăţământ primar şi directorii grădiniţelor au participat la o întâlnire în cadrul căreia  reprezentanţii IŞJ Covasna le-au oferit toate informaţiile referitoare la înscrieri: „Vom avea marţi (n.r. – ieri), de la ora 10, 00, o întâlnire cu directorii tuturor şcolilor care au învăţământ primar, la Liceul Tehnologic Kos Karoly. Lor le vom prezenta absolut tot şi modul în care vor trebui să gestioneze comunicarea cu părinţii la nivelul unităţii de învăţământ (…) La această şedinţă am invitat şi directorii de la grădiniţe, pentru că ei au primul contact cu părinţii copiilor care se află în grădiniţă şi care vor fi potenţialii viitori elevi în anul şcolar 2013-2014. În plus, vom avea şi alte activităţi. Sunt deja în stadiul de finalizare două broşuri, una în limba română, una în limba maghiară. Aceste broşuri vor fi date directorilor, şi, prin intermediul acestora, broşurile vor ajunge la părinţi”, a explicat vineri inspectorul general, Keresztely Irma.

Comunicare cu părinţii

În cadrul săptămânii „Şcoala Altfel” ce se derulează în cursul acestei săptămâni, la grădiniţe vor fi organizate întâlniri cu părinţii, pentru informarea acestora. În plus, şcolile în care se vor organiza clase pregătitoare îşi vor deschide porţile pentru părinţi, într-o zi pe care au ales-o, în perioada 30 martie – 7 aprilie. Părinţii vor putea vizita spaţiile în care, în prezent, se desfăşoară clasa pregătitoare, pentru că, în anul şcolar 2013-2014, acelaşi spaţiu şcolar va fi destinat clasei pregătitoare.

De asemenea, părinţii şi cei interesaţi se vor putea informa în legătură cu înscrierile, şi de pe internet, deoarece toate inspectoratele şcolare şi-au creat pe prima pagină a lor rubrica „înscrierea în învăţământul primar”. Aşadar, pe site-ul IŞJ Covasna, https://isj.educv.ro/, s-a creat un buton vizibil care duce la platforma online, de unde se vor putea accesa informaţii legate de arondările la circumscripţii, metodologia de înscriere, calendarul înscrierii şi nu numai. Mai mult, de pe site-ul Inspectoratului poate fi accesat subsite-ul fiecărei unităţi şi structură de învăţământ şi pot fi găsite informaţii privind numărul de clase aprobate, data la care se organizează Ziua Porţilor Deschise, poze cu sălile de clasă în care se organizează clasa pregătitoare, date de contact etc.

De asemenea, informaţii utile pentru părinţi vor putea fi găsite şi accesând site-ul Ministerului Educaţiei, www.edu.ro.

În plus, începând de săptămâna aceasta, va fi activă o linie TelVerde cu numărul 0800816267, la care părinţii pot suna şi solicita informaţii în legătură cu înscrierea în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014. Linia funcţionează deja de luni, 1 aprilie, iar convorbirile sunt gratuite.

Cine trebuie să se înscrie?

Inspectorul şef adjunct al IŞJ Covasna, doamna Rădiţa Palela, a explicat că, potrivit metodologiei, părinţii ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2013, inclusiv, au obligaţia de a înscrie copiii în învăţământ primar în clasa pregătitoare.

De asemenea, copiii care vor împlini 6 ani în perioada 1 septembrie şi 31 decembrie 2013 inclusiv, „pe baza unei cereri, vor fi evaluaţi privind dezvoltarea psihosomatică şi vor putea fi înscrişi în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare”, a mai explicat inspectorul general adjunct, Rădiţa Palela.

Conform metodologiei, părinţii copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie şi 31 decembrie 2013 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea lor în clasa pregătitoare în anul 2013-2014, sau ai celor pentru care evaluarea psihosomatică arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, îşi vor înscrie copiii la grădiniţe, în grupa mare.

Evaluările psihosomatice sunt făcute de specialişti ai Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE). Aceşti specialişti se află în centrele şcolare. Conducerea IŞJ Covasna a precizat că s-a făcut o arondare a unităţilor şcolare la aceşti specialişti, şi, în funcţie de cererile primite se va face o programare, astfel că evaluarea acestor cazuri se va face în perioada 2-19 aprilie, în intervalul orar 10- 18. Rezultatul evaluării va însoţi cererea de înscriere la unitatea şcolară la care părintele optează: „În judeţ avem 28 de cabinete şcolare şi interşcolare la care psihologii, psihopedagogii, logopezii sunt angajaţi ai CJRAE, dar îşi desfăşoară activitatea în cabinetele şcolare şi interşcolare. Având în vedere că un post de psiholog sau pedagog şcolar se normează la minim 800 de elevi, evident că şcolile mici, cu efective foarte reduse, nu pot avea propriul cabinet şcolar şi propriul psiholog sau psihopedagog. Prin urmare, soluţia a fost aceea să înfiinţăm la nivelul judeţului, în funcţie de populaţia şcolară existentă, în anumite şcoli aceste cabinete, şi să arondăm la aceste şcoli alte şcoli de dimensiuni mai mici”, a explicat inspectorul general Keresztely Irma.

Potrivit metodologiei, prin excepţie, pentru anul 2013- 2014, părinţii ai căror copii nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2012-2013 şi împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2013 inclusiv, pot înscrie, la cerere, copiii în învăţământul primar, în clasa I.

Când au loc şi cum se fac înscrierile?

Conform metodologiei, cererea tip de înscriere în clasa pregătitoare se poate completa online sau la secretariatul unităţii la care părintele doreşte înscrierea copilului. Validarea cererii tip de înscriere este obligatorie şi se face la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului. Inspectorul general adjunct, Rădiţa Palela, a explicat că părintele poate opta pentru înscriere la şcoala de circumscripţie, „dovadă ce o face prin cartea de identitate, cu domiciliul sau cu reşedinţa pe care o are, sau poate opta pentru orice altă unitate de învăţământ”.

„Dar, aici, în altă unitate decât circumscripţia şcolară, se poate înscrie doar pe locurile libere, adică doar în cea de-a doua etapă. Avem prima etapă în aprilie şi a doua etapă în luna mai. Părintele se poate duce în altă unitate şcolară decât şcoala de circumscripţie, rezervându-şi locul în şcoala de circumscripţie. Cererile tip de înscriere vor fi disponibile pe site începând cu data de 2 aprilie, vor putea fi completate online, dar, părintele va trebui să meargă la unitatea de învăţământ la care doreşte înscrierea copilului pentru validarea cererii”, a explicat doamna inspector general adjunct.

Înscrierile au loc în două etape: prima etapă are loc în perioada 2-22 aprilie, în intervalul orar 8-20, în zilele de luni până vineri, şi sâmbăta, între 8-13. Cea de-a doua etapă de înscriere începe luna viitoare, în 8 mai, se termină în 17 mai şi se adresează acelor copii care nu sunt înscrişi într-o unitate de învăţământ. Cea de-a doua etapă se încheie în 24 mai (a.c.), când aplicaţia informatică a Ministerului va da o a doua listă cu copiii acceptaţi în această etapă.

Conducerea IŞJ Covasna a transmis părinţilor că au timp suficient să ia o decizie şi că nu trebuie să se grăbească: „Anul acesta nu are nicio relevanţă şi nicio importanţă în ce zi se deplasează părintele la orice şcoală pentru a-şi înscrie copilul. Perioada fiind între 2-22 aprilie, are timp suficient să gândească, să judece, să decidă dacă merge la şcoala unde aparţine circumscripţia şcolară sau merge la altă şcoală. Poate să se ducă şi la şcoala proprie, unde aparţine, dar poate să se ducă la orice altă şcoală, evident, din judeţul nostru, pentru că noi gestionăm înscrierea în judeţul Covasna. De dimineaţă de la 8 până la ora 20 sunt organizate echipe în şcoli, care primesc părinţii şi gestionează depunerea cererilor. Atenţie! Nu are rost să stea acolo ore în şir, pentru că nu este relevant când îşi depune cererea”, a explicat inspectorul general al IŞJ, Keresztely Irma.

Aceasta a mai precizat că toate datele copilului care vor fi cuprinse în cererea tip de înscriere se vor încărca în aplicaţia electronică. Astfel, dacă preşcolarul a fost înregistrat în aplicaţia electronică a unei unităţi de învăţământ, în această perioadă, el nu mai poate fi înscris şi la altă şcoală, ci se consideră acceptată prima cerere de înscriere. Şefa IŞJ a menţionat că  în cererea tip există o întrebare referitoare la rezervarea unui loc în şcoala de circumscripţie, în cazul în care copilul nu va fi admis în şcoala în care au dorit, iar indicat ar fi ca părintele să bifeze acea rubrică. ”În caz contrar, dacă părintele renunţă la orice loc în propria şcoală de circumscripţie, calculatorul nu-l va repartiza acolo pe copil, în prima etapă în nici un caz (…) Deci, este foarte important ca orice părinte, când completează cererea tip de înscriere, să ceară rezervarea locului chiar dacă nu înscrie copilul în şcoala de circumscripţie şcolară, pentru orice eventualitate”, a mai spus inspectorul general Keresztely Irma.

În ceea ce priveşte procedura de înscriere, şefa inspectoratului a mai adăugat că, în cazul în care cererea de înscriere este depusă online, părintele va trebui să se deplaseze la şcoală pentru ca aceasta să fie verificată şi luată în evidenţă; în cazul în care cererea este completată la şcoală, aceasta este verificată şi-apoi semnată de către părinte, după care este încărcată în aplicaţie. La încheierea perioadei de înscriere, Ministerul, prin aplicaţie, repartizează pe locuri toţi elevii care s-au înscris în propria şcoală de circumscripţie.

Documentele necesare

Potrivit inspectorului general adjunct, Rădiţa Palela, documentele necesare înscrierii sunt: cererea tip de înscriere, copia şi originalul după actul de identitate al părintelui, respectiv tutorelui legal, copia şi originalul certificatului de naştere al copilului, şi, în cazul în care copilul este supus evaluării psihosomatice, şi documentul respectiv. De asemenea, vor trebui adăugate şi alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale prevăzute în metodologie. Criteriile generale, de aşezare în ordine a dosarelor sunt: „copilul are un anumit tip de handicap”, „este orfan de unul sau de ambii părinţi”, „provine de la Casa de copii, centru de plasament sau se află în plasament familial”, sau „are un frate, o soră în unitatea de învăţământ pentru care a optat”.

Inspectorul general Keresztely Irma a precizat că, în cazul în care numărul copiilor la şcoala de circumscripţie este mai mare decât numărul locurilor vacante, iar criteriile generale nu sunt suficiente pentru a-i departaja, urmează aplicarea criteriilor specifice. „În această perioadă, şcolile trebuie să identifice ce criterii specifice doresc să aplice în cazul în care există o suprasolicitare din partea părinţilor vizavi de locurile din şcoala respectivă. Faţă de anul trecut, aici un pic s-a modificat, în sensul că nu poate fi nici un criteriu specific discriminatoriu, pentru absolut nici un copil. Trebuie să se asigure egalitate de şanse  tuturor copiilor. Astfel, şcolile trebuie să identifice aceste criterii specifice şi să le trimită la Inspectorat, unde consilierul juridic analizează dacă criteriile sunt sau nu acceptabile. Ulterior,  după ce îşi dă avizul juridic, aceste criterii specifice sunt aprobate în consiliul de administraţie al şcolii şi intră deja în aşezarea în ordine a dosarelor”, a explicat inspectorul general.

Cine va preda la clasele pregătitoare?

La clasa pregătitoare vor preda numai învăţători care au făcut cursuri de formare în acest sens.

Keresztely Irma nu a putut preciza data exactă la care vor începe cursurile de formare a învăţătorilor care vor preda la clasa pregătitoare, însă a oferit informaţii în legătură cu numărul acestor cadre didactice: „Avem deja lista nominală a cadrelor didactice care vor prelua clasele pregătitoare. În total, la secţia română vor fi 52 de cadre didactice, iar la secţia maghiară 128 de cadre didactice. Deci, acestea trebuie să participe obligatoriu la formare”, a precizat inspectorul general al IŞJ Covasna.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail