Moştenitorul familiei Fogolyan, Szotyori Nagy Aron, a amenajat în incinta Prefecturii Covasna un muzeu în memoria bunicului său, Fogolyan Kristoff, de numele căruia se leagă, printre altele, construirea vechiului spital din Sfântu Gheorghe.

După mai mulţi ani de judecată, Szotyori Nagy Aron a obţinut două încăperi în incinta Prefecturii din Sfântu Gheorghe, care îşi are sediul într-o clădire construită de dr. Fogolyan la începutul secolului trecut, cu destinaţia de casă familială.

Szotyori a amenajat aici un mic muzeu care reuneşte obiecte ce au aparţinut bunicului său – documente, fotografii, piese de mobilier şi lucruri personale, printre care halatul medical şi instrumentarul sanitar. Szotyori Nagy Aron, care este cetăţean maghiar, a declarat ieri, pentru AGERPRES,  că doreşte să inaugureze oficial acest muzeu memorial în luna mai, când va reveni la Sfântu Gheorghe.

El spune că familia sa a fost una dintre cele mai vechi şi respectate din zonă şi este mulţumit că a reuşit să aducă un mic omagiu bunicului său. Nepotul medicului vrea să înfiinţeze o fundaţie care să poarte numele lui Fogolyan Kristoff şi să acorde premii, ajutoare şi burse medicilor merituoşi, precum şi tinerilor care doresc să îmbrăţişeze această meserie. De asemenea, vrea să creeze o asociaţie în memoria mamei sale, care va avea ca scop sprijinirea femeilor sărace, cu mulţi copii.

Szotyori a dobândit în urmă cu câţiva ani şi aripa veche a clădirii Consiliului Judeţean, construită pe vremuri de dr. Fogolyan cu destinaţia de sanatoriu, dar este în continuare nemulţumit pentru că nu i-au fost retrocedate mai multe terenuri, cum ar fi cele pe care s-au construit ştrandul municipal, hotelul „Bodoc” şi un supermarket din Sfântu Gheorghe.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail