Ieri, în sala de protocol a Instituţiei Prefectului Covasna a avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor concursului „Alege! Este dreptul tău!”, ediţia a XI-a.

La nivel judeţean, concursul a fost organizat de Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului Covasna (CJPC), în colaborare cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Covasna şi Instituţia Prefectului Judeţului Covasna.

Potrivit comisarului şef adjunct al CJPC Covasna, Mircea Diacon, tema concursului a fost „Informarea completă, corectă şi precisă- un drept şi o necesitate pentru consumator”. Competiţia a fost organizată cu scopul educării şi conştientizării tânărului consumator asupra drepturilor şi intereselor sale legitime. Grupul ţintă al concursului a fost ales din categoria de populaţie cea mai vulnerabilă şi, în acelaşi timp, cea mai receptivă la informare şi educaţie: elevii, grupul ţintă direct au fost elevii claselor I- XI, iar cel indirect e reprezentat de familie elevilor, cadrele didactice şi comunitate.

„Organizatorii concursului sunt Ministerul Educaţiei Naţionale, prin Inspectoratele Şcolare şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, prin Comisariatele judeţene. Etapa judeţeană a concursului a fost organizată pentru două categorii de elevi: pentru clasele I-VIII- care ar fi trebuit să realizeze nişte desene privind etichetele unor produse, dar din păcate, nu ne-au venit nici un fel de desene din judeţ, iar pentru clasele IX-XI, concursul a constat într-un test grilă şi un eseu prezentat de elevi pe data de 15 martie (a.c.) la sediul Instituţiei Prefectului Covasna”, a explicat comisarul şef adjunct Mircea Diacon.

Potrivit acestuia, la concurs au participat, în total, 14 elevi din clasele IX-XI, din patru şcoli: Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, cu trei elevi, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” , cu patru elevi, Liceul Tehnologic „Apor Peter” din Târgu Secuiesc, cu 4 elevi şi Liceul Tehnologic Economic Administrativ „Berde Aron”, cu 3 elevi.

Din comisia de jurizare au făcut parte Comisarul şef adjunct al CJPC, Mircea Diaconu, ca preşedinte al comisiei, doamna consilier juridic al CJPC- Kese Erika,  doamna inspector Zagoni Imola, din partea Inspectoratului Judeţean Şcolar Covasna,  doamna consilier Mihaela Şchiopu, din partea Prefecturii, din partea patronatelor, dl. director de la Kaufland, Fodor Istvan şi domnul Joos Stefan, din partea firmei Sun Travel.

În cadrul festivităţii ce a avut loc ieri, elevii cu rezultatele cele mai frumoase obţinute la acest concurs au fost premiaţi.

Astfel, cu punctajul 8,83, eleva Lukacs Andrea Gabriella, clasa a X-a, de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, a obţinut menţiune; premiul III a fost obţinut de eleva Ştefania Pascar, clasa a X-a, de la Liceul Tehnologic „Apor Peter”, din Târgu Secuiesc, cu punctajul 9, 08. Pe locul II s-a situat eleva Olga Cristina Gavriluţă, din clasa a XI-a, de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, cu un punctaj de 9,16, iar premiul I a fost obţinut de Otilia Sabina Pasca, clasa a XI-a, de la Liceul Tehnologic „Apor Peter” din Târgu Secuiesc, punctajul obţinut de aceasta fiind 9, 54.

Comisarul şef adjunct al CJPC a prezentat şi o statistică pe şcoli. Astfel, potrivit acestuia, pe locul I se situează Liceul Tehnologic „Apor Peter” din Târgu Secuiesc, cu un punctaj de 8,75, pe locul II, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, cu un punctaj de 8,56, pe locul III, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, cu un punctaj de 7, 55 şi pe ultimul loc Liceul Tehnologic Economic Administrativ „Berde Áron” -cu un punctaj de 6,43.

Două eleve, la faza naţională

Elevele Otilia Sabrina Pasca din clasa a XI-a, de la Liceul Tehnologic „Apor Peter” şi Olga Cristina Gavriluţă, din clasa a XI-a, de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”, vor participa la etapa naţională organizată pe litoral, în cursul acestei veri.

„Vreau să mulţumesc tuturor celor care au participat. Îmi pare rău că au participat numai patru licee. Mă aşteptam să vină şi din zona Baraolt şi din zona Întorsura Buzăului, dar nu au venit”, a declarat comisarul şef adjunct Mircea Diacon.

Prezent la festivitatea de premiere, prefectul judeţului, domnul Dumitru Marinescu, a declarat: „În primul rând vreau să felicit organizatorii pentru modul cum s-a organizat acest concurs şi cum a fost promovat acest eveniment deosebit de important pentru tinerii consumatori, care, probabil, s-au familiarizat cu unele drepturi pe care le au şi pentru modul de desfăşurare şi obiectivitatea cu care au fost acordate aceste diplome. Aş vrea să îi felicit pe cei care au câştigat la acest concurs (…) Vreau să felicit cadrele didactice care s-au ocupat de pregătirea elevilor, vreau să felicit firmele care au sprijinit evenimentul respectiv şi sperăm la anul la o prezenţă mult mai bună şi că vor fi implicaţi şi elevii mai mici”.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail