După cum i-am obişnuit deja pe cititorii ce ne urmăresc frecvent, sub genericul „Fotografii… neretuşate” am prezentat  periodic imagini mai deosebite, poze neconvenţionale  suprinse prin diferite  localităţi ale judeţului Covasna.

Până acum am realizat  numeroase fotografii cu care am ilustrat reportaje, note, articole apărute în paginile cotidianului nostru, imagini despre oameni şi realităţile socio-economice ale  anului 2012, pe care le-am dorit semnificative. Dar am suprins şi situaţii mai aparte, unele bizare, alte amuzante sau jenante.

La început de an ne-am gândit să vă oferim şi un grupaj umoristic, pentru a vă descreţi puţin frunţile.

Care pe care se… sprijină? 

Privind poza alăturată ne întrebăm: stâlpul susţine firele sau… invers?

…Trecând într-o zi de vară spre Zagon, am văzut undeva pe partea dreaptă, după ce am ieşit din Reci, o imagine de „science-fiction”. Vă asigur că era adevărată:  un stâlp de lemn sprijinea nişte fire de telefon (cred) sau mai degrabă era ţinut de ele să nu se prăbuşească!?

Între timp lucurile s-au rezolvat, în sensul că ori parul a căzut de la sine, fie a fost dat jos de nişte lucrători, pentru că oricum nu mai folosea la nimic. Ba se putea chiar accidenta cineva.

Însă, instantaneul şugubăţ a rămas… pe peliculă.

Culmea siguranţei

Se ştie, orice bucată de metal lăsată nesupravegheată, aflată în spaţiu public sau privat,  atrage ca un magnet culegătorii de fier vechi. Începând de la tradiţionalele capace de canal din carosabil (azi tot mai greu de subtilizat), continuând cu caloriferele abia demontate de către cei care şi-au instalat centrale de apartament, apoi bucăţi din corniere, uşi metalice (dacă mai există aşa ceva?), buloane, bare, tije, bucăţi de tablă şi alte resturi de pe la centralele termice de cartier dezafectate şi până la felurite obiecte de uz casnic lăsate prin curte ori duse  la container, toate reprezintă… „aur” pentru nişte concetăţeni specializaţi în branşă. Care nu se omoară cu alte activităţi, fiind foarte „harnici” din acest punct de vedere. Păcat că nu la toate capitolele sunt aşa…

 …Ştiind lucrul acesta şi  temându-se că li se va subtiliza o balustradă metalică de care se sprijină atunci când urcă în cartierul Simeria, din Sf. Gheorghe, (ce ar putea fi numită generic „fier vechi”, smulsă şi valorificată la REMAT) nişte  gospodari din zonă s-au gândit cum s-o protejeze. Singura soluţie a fost să o… lege cu un lanţ de gardul din vecinătate!

E drept, „arată ca dracu” (vorba lui Petre Roman),  dar cu greu mai poate fi sustrasă!

Mai ştii?

Atenţionare justificată  

După cum locuitorii municipiului reşedinţă de judeţ Covasna îşi amintesc  – nu toţi cu mare plăcere – deşi acum efectele benefice se văd, tot anul 2012 s-au efectuat lucrări edilitare: reparat trotuare, străzi, introdus în subteran cabluri, fire optice, şi altele asemănătoare. Trebuiau o dată rezolvate şi aceste chestiuni, ce trenau de ani de zile…

Ca atare, pietonii şi şoferii s-au confruntat cu tot soiul de tracasări, întâlnind la tot pasul porţiuni de drum închise, ocolind pe alte rute, denivelări pe căile de acces, sensuri interzise, opriri şi staţionări restricţionate etc.

Constructorii au semnalizat de fiecare dată asemenea porţiuni cu probleme, plantând panouri avertizoare pe care scria mare „Pericol de accidente”.

Numai că, după cum arată imaginea publicată, un conducător auto distrat, fiindcă „miop” nu putea fi (confom Legii Circulaţiei) a intrat în plin, „şifonându-şi” maşina, dar şi panoul.

Bun de plată, ce mai…

•••

Subiecte pentru rubrica tardiţională “Fotografii…neretuşate”, cu suplimentul umoristic „Instantanee… şugubeţe”, mai găsim noi… şi în acest an.

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail